Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spionajul ucrainean lansează un serviciu de chatbot pentru rudele soldaţilor ruşi dispăruţi

the guardian
soldati ucraina

Ucraina înfiinţează un serviciu de chatbot online care le va permite rudelor soldaţilor ruşi dispăruţi în Ucraina să verifice dacă este confirmată moartea lor sau dacă sunt deţinuţi ca prizonieri de război, au anunţat miercuri oficiali de la Kiev, relatează Reuters.

Kievul speră că această măsură va pune presiune asupra Moscovei, la 22 de luni de la invazia pe scară largă declanşată asupra Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulţi ruşi de acasă caută răspunsuri despre soarta soldaţilor dispăruţi, potrivit news.ro

Chatbotul, un serviciu cu un nume care înseamnă "Vreau să găsesc" în limba rusă, va funcţiona pe aplicaţia Telegram, extrem de populară atât în Rusia, cât şi în Ucraina.

"Cetăţenii ruşi se pot adresa oficial acestui (proiect) pentru a obţine informaţii obiective despre rudele lor, care le sunt ascunse de către regimul de guvernare din Federaţia Rusă", a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene, GUR, care se ocupă de negocierile pentru schimburile de prizonieri.

Ucraina şi Rusia au efectuat schimburi de prizonieri pe tot parcursul războiului. Cel mai mare dintre acestea a avut loc săptămâna trecută, când 230 de prizonieri ucraineni - majoritatea soldaţi, dar şi şase civili - au fost înapoiaţi Kievului în schimbul a 248 de soldaţi ruşi.

 

Proiectul va colecta informaţii despre soldaţii dispăruţi de la cei care folosesc chatbotul şi le va verifica cu bazele de date ucrainene cu soldaţi ruşi ucişi, capturaţi sau dispăruţi.

Una dintre persoanele care au prezentat miercuri proiectul a fost Irina Krînina, care s-a prezentat ca fiind cetăţean rus şi co-fondator al unei mişcări civice care urmăreşte găsirea şi readucerea acasă a soldaţilor ruşi.

"Dacă primim răspunsul potrivit, de exemplu că ruda dumneavoastră este ţinută captivă în Ucraina, vă puteţi înscrie pentru o consultare şi vom organiza un apel video pentru a confirma (identitatea persoanei)", a spus ea. "Acest lucru va da posibilitatea ruşilor să meargă la autorităţile lor şi, pe baza acestui apel video, să ceară ca (soldatul) să fie inclus într-un schimb de prizonieri", a explicat Krînina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.