Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spionii cubanezi eliberaţi din închisorile americane, primiţi ca nişte eroi în Rusia

sua cuba

Rusia a rezervat o primire de gală unui număr de cinci spioni cubanezi care au executat lungi sentinţe de închisoare în SUA, elogiindu-i marţi ca pe nişte eroi ai "curajului şi rezistenţei" şi evidenţiind propriul rol în obţinerea eliberării lor, relatează Reuters. Cei cinci cubanezi au fost condamnaţi pentru spionarea conaţionalilor exilaţi în statul american Florida, într-o vreme în care grupuri anti-Castro bombardau hoteluri cubaneze şi comiteau acte de sabotaj pentru a destabiliza guvernul comunist, anunţă Agerpres.

 

Preşedintele cubanez Raul Castro i-a numit anul trecut pe cei cinci spioni eroi ai republicii, cea mai înaltă distincţie a guvernului cubanez, pentru că au infiltrat grupurile de extremă dreapta care complotau împotriva Havanei după ce o revoltă din 1959 a dus la înlăturarea de către fratele său Fidel Castro a unui dictator proamerican.

 

Uniunea Sovietică a fost aliatul Cubei în timpul Războiului Rece, când Havana a luat decizia de a naţionaliza afacerile americane şi a îmbrăţişat idei socialiste. Ajutorul economic şi militar al Moscovei a încetat însă după prăbuşirea URSS, în 1991.

 

"Ne-am întâlnit mai devreme cu unii dintre tovarăşii voştri şi sunt foarte bucuros că acum toţi vizitaţi Moscova", a spus ministrul de externe rus Serghei Lavrov cu prilejul întâlnirii cu cei cinci cubanezi de la sediul ministerului.

 

"Am făcut multe eforturi pentru eliberarea voastră, inclusiv în contactele noastre cu americanii, şi suntem bucuroşi că pe termen lung participarea noastră la eliberarea voastră s-a dovedit a fi utilă şi a dat rezultate", a mai spus Lavrov. El i-a numit pe cei cinci "un simbol al curajului şi rezistenţei".

 

Luni, grupul a participat la o paradă militară în Piaţa Roşie pentru a marca împlinirea a 71 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste şi urmează să aibă întâlniri cu şefii parlamentului rus şi al partidului comunist, a spus Lavrov.

 

După schimbarea politicii SUA faţă de Cuba în timpul preşedintelui Barack Obama, care a făcut demersuri pentru normalizarea legăturilor, trei dintre cei cinci spioni cubanezi au fost eliberaţi la 17 decembrie 2014, într-un schimb cu un cubanez care a petrecut aproape 20 de ani în închisoare după ce şi-a spionat ţara pentru americani.

 

Ceilalţi doi cubanezi fuseseră eliberaţi anterior după ce şi-au executat sentinţele, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.