Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spiritele ajung la cote alarmante în Balcani: premierul kosovar acuză Belgradul de organizarea revoltelor

deschide.md
kfor proteste kosovo

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat vineri Belgradul că a "organizat" escaladarea situaţiei în nordul Kosovo, unde 80 de persoane au fost rănite la începutul acestei săptămâni într-o confruntare între manifestanţi sârbi şi soldaţi ai forţei NATO. relatează AFP, informează Agerpres.

Confruntat cu presiunile puterilor occidentale care i-au cerut să acţioneze în vederea detensionării situaţiei, şeful guvernului kosovar a fost invitat de Parlament să explice situaţia din nord. "Escaladarea situaţiei din 29 mai a fost planificată, bine organizată şi a avut un autor. Autorul este Belgradul", a declarat Albin Kurti în faţa deputaţilor. "Serbia a mobilizat grupuri criminale pentru a agrava situaţia", a afirmat el.

Context

Aproximativ 30 de membri ai Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Aceşti edili au fost puşi în funcţie săptămâna trecută de către guvernul kosovar condus de Albin Kurti, sfidând apelurile la reţinere lansate de Uniunea Europeană şi SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.