Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sportivii olimpici şi paralimpici se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice

incalzire globala
Peste 50 de sportivi olimpici şi paralimpici au lansat luni un apel către guverne să lupte împreună împotriva schimbărilor climatice, informează agenţia DPA., informează Agerpres.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a dat publicităţii un comunicat şi o înregistrare video în care sportivii îi îndeamnă la acţiune pe liderii mondiali prezenţi la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice (COP26), care a debutat săptămâna aceasta la Glasgow (Scoţia).

Iniţiativa sportivilor este susţinută de CIO, care a subliniat că toate Jocurile Olimpice de după anul 2030 trebuie să fie pozitive pentru climă.

"Comitetul Internaţional Olimpic este încântat să sprijine această inţiativă şi să îi ajute pe sportivii olimpici să-şi folosească vocile puternice pentru a crea un viitor mai durabil pentru toţi. Schimbarea climatică este una dintre cele mai mari provocări cu care omenirea s-a confrunta vreodată, iar CIO este mândru să conducă răspunsul Mişcării Olimpice la această criză. Angajamentul recent pe care l-am asumat, de a reduce emisiile noastre de carbon cu 50% până în 2030 şi sprijinul nostru pentru această iniţiativă fac parte din acest efort. Sportul are puterea de a face lumea un loc mai bun, iar astăzi avem ocazia să folosim această putere în faţa schimbărilor climatice", s spus preşedintele CIO, Thomas Bach.

Lansat de navigatoarea Hannas Mills, dublă campioană olimpică şi membră a Ordinului Imperiului Britanic, precum şi de canotoarea olimpică britanică Melissa Wilson, mesajul video respectiv prezintă peste 50 de sportivi olimpici şi paralimpici din cele patru colţuri ale lumii.

Printre aceştia se numără baschetbalistul spaniol Pau Gasol, triplul medaliat olimpic, care îndeplineşte rolul de membru al Comisiei sportivilor a CIO, dublul campion olimpic şi deţinătorul recordului mondial la maraton Eliud Kipchoge (Kenya) şi dublul campion olimpic la tenis Andy Murray (Marea Britanie).

Sportivii vorbesc în mesajul lor despre provocările şi obstacolele pe care le-au depăşit în căutarea excelenţei la JO 2020 de la Tokyo şi îi îndeamnă pe liderii din întreaga lume să facă acelaşi lucru, în timp ce se reunesc la "Jocurile Olimpice" dedicate climei.

"Visul olimpic este să dai tot ce ai mai bun - şi asta nu înseamnă doar să concurezi sau să câştigi medalii, ci şi să fii un bun cetăţean al lumii. Cred că este responsabilitatea noastră să ne folosim platformele pentru a sublinia nevoia ca noi toţi să trăim şi să acţionăm într-un mod mai responsabil", a spus Hannah Mills.

Federaţia internaţională de atletism (World Athletics) a lansat la rândul ei un videoclip cu mesaje ale atleţilor adresate liderilor lumii participanţi la summit-ul COP26 din Scoţia.

World Athletics a precizat că, potrivit unui sondaj, aproape 80 la sută dintre sportivii săi sunt îngrijoraţi de schimbările climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.