Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SPOVEDANIA celui mai mare traficant de droguri. El Chapo spune tot/ VIDEO

el chapo

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera sau El Chapo așa cum era el poreclit a fost arestat de armata maxicană după o dură confruntare cu gărzile de corp ale celul mai mare magnat al drogurilor. Asta duă ce în iulie 2015 evadase spectaculos dintr-un penitenciar de maximă securitate.

Imediat după capturarea sa cei de la revista americană Rolling Stone au scos pe piață un interviu (primul din ultimii 20 de ani) exclusiv cu traficantul, un interviu făcut cu câteva luni înainte chiar în bârlogul său din Munții Sierra Madre. Lordul traficului de droguri a acordat interviul actorului Sean Penn ajutat de Kate del Castillo.

Surse din FBI susțin că autoritatile au supravegheat intregul demers, interviul cu pricina fiind unul dintre factorii-cheie care au dus la capturarea temutului traficant de droguri. Asa se face ca, taman in timp ce era urmarit international, Joaquin s-a intalnit in secret cu Sean Penn, undeva in jungla mexicana. Intrevederea a fost aranjata de Kate del Castiilo, actrita mexicana care se ocupa de realizarea unui film despre viata lui El Chapo.

“Vreau sa specific ca acest interviu este exclusiv pentru domnisoara Kate del Castillo si pentru domnul Sean Penn", susține El Chapo în debutul filmulețului.

Reporter: Cum ati intrat in contact cu afacerile cu droguri?

Pai… de la 15 ani incolo, de acolo de unde sunt eu si anume Badiraguanto… am fost crescut intr-o ferma numita “La Tuna". In acea zona, de atunci si pana acum, nu exista oportunitati de angajare... de munca...

Reporter: Este adevarat ceea ce se spune, ca drogurile distrug oamenii si aduc raul?

Pai...este o realitate, drogurile distrug... Din pacate, asa cum v-am spus, acolo unde eu am crescut, nu exista o alta cale si nici acum nu exista acolo... Nu exista o alta cale de a supravietui... de a munci in economia noastra... pentru a trai decent.

Reporter: Credeti ca este adevarat ca dumneavoastra sunteti responsabil pentru nivelul ridicat al dependentei de droguri, pentru faptul ca sunt atat de multe droguri in lume?

Nu! Este fals! Pentru ca in ziua cand eu nu voi mai exista, traficul de droguri nu va scadea in niciun fel.

Reporter: Sunteti pro violenta? Incercati sa evitati violenta? Sau folositi violenta in ultima instanta?

Tot ceea ce fac este sa ma apar. Nimic mai mult. Dar sa initiez probleme? Niciodata.

Reporter: Guvernul SUA crede ca Guvernul Mexican nu vrea sa va aresteze. SUA cred ca mexicanii vor sa va omoare. Ce parere aveti?

Nu. Eu cred ca daca ma gasesc, ma vor aresta, bineinteles.

____

Si așa a și fost. El a fost capturat după lupte violente de pușcașii marini mexicani:

__________

Joaquin „El Chapo” Guzman evadase in iulie 2015 din inchisoarea de maxima securitate Altiplano, din apropierea capitalei Mexicului, parcurgand un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe sine. Tunelul pornea din zona dusului din celula sa – singura zona care nu era supravegheata video – si avea iesirea intr-o casa aflata in constructie.

Tunelul, care avea o inaltime de 1,7 metri si latime de 75 de centimetri, era sapat la zece metri sub pamant, iar Guzman s-a folosit de o scara ca sa coboare. Tunelul era echipat cu lumina artificiala si sistem de ventilatie. Nu a fost prima oara cand Guzman a evadat din inchisoare. Baronul drogurilor o mai facuse si in 2001, fiind prins apoi in 2014.

Imediat dupa evadarea din 2015 autoritatile mexicane au oferit o recompensa de 3,8 milioane de dolari pentru informatii care ar ajuta la prinderea lui.

Ivan Guzman, fiul de 32 de ani al lui El Chapo, a facut publice fotografiile reale cu tunelul prin care a evadat tatal sau. Ivan Archiivaldo Guzman este fiul cel mai mare al lui  "El Chapo" , și a fost arestat in Mexic, in 2005, dar ulterior a fost eliberat din cauza lipsei de dovezi. Joaquin "El Chapo" Guzman, liderul cartelului drogurilor din Sinaloa, ar fi platit spagi in valoare de 50 de milioane de dolari pentru a fi ajutat sa evadeze.

 

Motocicleta il astepta pe Guzman la inceputul tunelului lung de 1,5 km, in care traficantul a coborat dintr-o incapere pentru dusuri. Cand gardienii nu au fost atenti sau s-au prefacut ca nu vad.

Guzman a desprins un grilaj si a coborat in tunel. Tunelul a fost construit de inginerii cartelului Sinaloa, care s-au folosit de echipamente sofisticate. Tunelul, a carui constructie a durat circa un an, era dotat cu sisteme de ventilatie si trepte.

Viata lui "El Chapo" pare desprinsa din filmele de la Holywood. Joaquin Guzman era un simplu taran care cultiva marijuana inainte sa devina unul dintre oamenii cei mai bogati, dar si cei mai cautai ai planetei.

Traficantul a construit tuneluri secrete si a construit pasaje secrete din ce în ce mai sofisticate pentru a transporta droguri in Statele Unite sau pentru a scapa de politie.Guzman a fost prima data arestat in Guatemala in 1993 si trimis in inchisoarea mexicana de maxima securitate de la Puente Grande. In detentie nu a avut probleme, ba dimpotriva. A dus o viata in lux, a primit valize cu bani si i-a mituit pe paznici, care au devenit servitorii lui. In tot acest timp, afacerile cu droguri ii erau conduse de fratele sau, Arturo Guzman Loera, zis El Pollo.

"El Chapo" si-a cunoscut iubita in inchisoare. O fosta politista care ispasea o pedeapsa pentru jaf armat, Zulema Hernandez. Femeia i-a devenit ulterior asociata, pana cand cadavrul ei a fost gasit intr-un camion, avand pe el crestate mai multe „Z”-uri, semnul de razbunare al unui cartel rival.

 

Dupa ce a iesit din inchisoare, Guzman a revenit in fruntea cartelului Sinaloa si l-a transformat in cea mai puternica organizatie criminala din Mexic. A fost arestat in februarie 2014, la Mazatlan, dupa 13 ani de cand era cautat, pentru ca in iulie 2015 sa evadeze din nou.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.