Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spray-urile nazale care conțin pseudoefedrină pot provoca probleme serioase de sănătate

Radu Pop
arcpublishing.com
spray nazal

Agenția de medicamente din Franța a avertizat oamenii să nu ia decongestionante nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină din cauza riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord asociat acestora, potrivit Euronews.

”Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu merită să riscăm să avem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a declarat Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, pentru postul public FranceInfo.

Medicamentele includ Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Pseudoefedrine și Humex Rhume, printre altele. Multe sunt disponibile sub formă de tablete orale fără prescripție medicală sau ca spray nazal cu prescripție medicală, a spus ANSM.

În Marea Britanie, ingredientul activ este comercializat sub mărcile Sudafed, Galpseud, Boots Decongestat și Care Decongestant.

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge din nas, dar poate îngusta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

În loc să ia un decongestionant nazal, experți francezi recomandă oamenilor să-și umezească nasul cu spray cu apă sărată, să doarmă cu capul ridicat, să bea suficiente lichide și să-și aerisească spațiile de locuit.

Ratignier-Carbonneil a adăugat pentru FranceInfo că scopul este ca medicamentele care conțin pseudoefedrină să nu mai fie vândute în farmacii.

Ce spun medicii

Mulți oameni au impresia că antitermicele și antiinflamatoarele - care se vând fără rețetă - nu pot face rău și le consumă în exces, inclusiv preventiv. Deşi aceste medicamente se iau doar atunci când există simptome.

Majoritatea tratamentelor pentru răceală conțin pseudoefedrină, atât pastile cât şi spray-urile de nas. Luate în exces pot duce la probleme grave.

De regulă o pastilă care poate fi cumpărată fără prescripție conține 30 de mg de pseudoefedrină, deci cu 4 comprimate se poate atinge doza zilnică. Acest lucru poate deveni periculos mai ales cu cei care au anumite boli cronice, cum ar fi cele de inimă.

Beatrice Speteanu, farmacist a declarat pentru Știrile Pro Tv: ''Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central, la început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic...m-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular. Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemoragii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac, ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.