Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sprijinul financiar pentru programul Kurzarbeit, destinat angajatorilor şi altor entităţi economice, a fost prelungit până la 31 decembrie 2022

News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de muncă (programul Kurzarbeit), destinat angajatorilor şi altor entităţi economice, a fost prelungit până la 31 decembrie 2022, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

"Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a aplicării măsurii de sprijin financiar pentru reducerea timpului de muncă, destinată atât angajatorilor, precum şi altor entităţi economice care se confruntă cu diminuarea producţiei, ca urmare a crizei economice de la nivel internaţional, generată de creşterea inflaţiei şi de scăderea puterii de cumpărare, dar şi în contextul conflictului armat din Ucraina", se precizează în comunicat.

Ministrul de resort, Marius Budăi, a subliniat într-o postare pe Facebook că noutatea este aceea că de acest sprijin pot beneficia şi angajaţii companiilor care înregistrează o reducere a activităţii, nu doar o scădere a cifrei de afaceri, potrivit Agerpres.ro.

"Am propus astăzi Guvernului prelungirea Kurzarbeit până la data de 31 decembrie. Noutatea este aceea că pot beneficia şi angajaţii companiilor care înregistrează o reducere a activităţii, nu doar o scădere a cifrei de afaceri! A fost o solicitare venită din partea mediului de afaceri, pe care am preluat-o", a scris ministrul, pe pagina de socializare.

Programul Kurzarbeit a fost iniţiat de Guvern în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi s-a aplicat în perioada stării de urgenţă/alertă, dar şi timp de 3 luni după încetarea acesteia, respectiv până la data de 8 iunie a.c.

Astfel, pentru a asigura în continuare menţinerea locurilor de muncă şi pentru prevenirea creşterii şomajului, ordonanţa de urgenţă adoptată luni prevede acordarea în continuare a indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaţilor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă. Indemnizaţia este suportată de angajator, se achită la data plăţii salariului lunii respective şi se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

"Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii; reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă, respectiv 2019; în situaţia în care nu se înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia în calcul diminuarea producţiei realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă", se menţionează în comunicatul MMSS.

De asemenea, în scopul diminuării riscului de excluziune socială a celor care sunt activi economic, dar aflaţi şi în situaţia de a-şi înceta activitatea, actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuţi de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, şi pentru persoanele cu convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.