Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI anunță un nou proiect de lege privind securitatea cibernetică

sri

Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informatii (SRI), Florin Cosmoiu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta împreuna cu celelalte institutii implicate spera sa promoveze 'în urmatoarele luni' un nou proiect de lege privind securitatea cibernetica, document care ar urma apoi sa intre în dezbatere publica.

'În 2014 a fost o mare dezbatere în spatiul public vizavi de legea adoptata de Parlament privind securitatea cibernetica a României, care ulterior a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. Institutiile statului implicate lucreaza în aceasta perioada pentru a identifica solutiile care sa raspunda la exigentele care au fost emise de catre Curte. (...) Si noi si împreuna cu celelalte institutii implicate speram sa reusim în urmatoarele luni sa promovam un nou proiect de lege care va intra în primul rând într-o dezbatere publica. Probabil ca în prima etapa acolo a fost o greseala, nu s-a dezbatut destul de mult cu toti factorii si din societatea civila interesati. S-au creat o serie de emotii, niste lucruri care, zicem noi, nu au fost bine întelese', a afirmat Cosmoiu luni în cadrul unei conferinte de presa organizata de Ambasada Elvetiei pentru a anunta desfasurarea celei de-a treia editii a Congresului International 'Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat'.

Oficialul SRI si-a exprimat speranta ca o astfel de dezbatere publica va clarifica atât nevoia de securitate cibernetica, dar si dreptul cetateanului la viata privata. 'Printr-un dialog între actorii implicati speram sa se identifice solutia care sa satisfaca ambele parti - societatea civila si institutiile statului cu nevoia lor de securitate', a adaugat Florin Cosmoiu.

El a precizat ca SRI este partener al Congresului International 'Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat', care se va organiza la Sibiu, aratând ca Strategia de Securitate Cibernetica a României prevede chiar coagularea unor campanii de constientizare a pericolului atacurilor cibernetic. Cosmoiu a explicat ca atacurile cibernetice pot afecta atât institutiile statului, cât si companiile, firmele mai mici, chiar si persoanele.

'Daca la nivelul institutiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entitati statale, la nivelul companiilor private poate sa apara asa numitul spionaj cibernetic. Plus ca fiecare dintre noi si ca persoane private si ca mici firme putem fi tinta grupurilor de criminalitate cibernetica organizata. Aceste lucruri exista, se manifesta si în România, tendinta este de crestere. De aceea este important sa prezentam tuturor amenintarile, riscurile la care putem fi supusi', a sustinut Florin Cosmoiu.

Mijloacele de combatere a problemelor de securitate cibernetica au fost prezentate pe scurt de Romulus Maier, director Agora Group, un alt partener al congresului de la Sibiu.

'Este evident ca lumea si viata noastra devin din ce în ce mai dependente de tehnologie. Din pacate, lumea înca nu constientizeaza care sunt pericolele pentru ca orice tehnologie vine cu avantaje si dezavantaje. Unul din marile dezavantaje ale tehnologiei este legat de provocarile de securitate. Problemele privind securitatea informatica se pot rezolva pe trei paliere. Un palier foarte important este educatia, constientizarea celor care folosesc într-un fel tehnologia. (...) Un alt element important tine de autoritatile statului, de modul de reglementare (...) si un alt treilea palier îl reprezinta solutiile de protectie si aparare, dar acestea vin pâna la urma pe nivelul trei al problematicii', a spus acesta.

Laurent Chrzanovski, membru în consiliul de administratie al Swiss WebAcademy, organizator al congresului de la Sibiu, a subliniat nivelul de pregatire al specialistilor IT din România, apreciind, însa, ca scolile din România, cu câteva exceptii, nu asigura o pregatire foarte buna în domeniu.

'România înca la nivel de scoli si universitati, în afara de Academia Militara si de polittie, nu sta în foarte bine la nivel de awareness si de cursuri, mai ales în comparatie cu tarile anglo-saxone. Aici este o mare discrepanta între competentele din scoli si universitati ale tarilor latine - inclusiv Franta si Italia avem aceeasi situatie - si tari anglo-saxone', a aratat Chrzanovski.

Totodata, el a punctat 'nevoia uriasa' care exista la nivel mondial de specialisti în domeniu.

'Românii sunt printre cei mai talentati din Europa prin faptul ca vorbesc mai usor limbi straine si sunt mult mai flexibili si inovatori. Evident ca tendinta lor e dubla. Nu gasesc înca usor o slujba si trebuie neaparat sa-i îndreptam pentru ca numai în 2014 sunt disponibile la nivel mondial 25.000 de pozitii de IT security officer, iar în firme din SUA se poate intra si la 17 daca sunt buni si n-au nevoie de niciun atestat, dau un test. În loc sa intre în slujba pâna la urma a marii criminalitati organizate mondiale, intra cu un salariu minim de 3-4000 de euro, pot sta linistiti acasa si lucreaza într-o firma sau pentru stat. Este o nevoie de specialisti absolut uriasa care a explodat în ultimele sase luni. IT este singurul domeniu unde românii nu trebuie sa paraseasca tara pentru a lucra. Salariile din IT, mai ales la Bucuresti si la Cluj, sunt la nivel european. Este mina de aur a României', a conchis Chrzanovski.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.