Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sri Lanka ia măsuri după atentatele din ziua de Paște - Influența Arabiei Saudite va fi limitată

Twitter
Sri Lanka3

Sri Lanka ia măsuri pentru a limita influenţa Arabiei Saudite, după ce unii politicieni şi călugări budişti au acuzat răspândirea şcolii islamice wahabite ultraconservatoare din regat pentru extinderea militantismului care a culminat cu atacurile sângeroase cu bombă de Paşte, relatează Reuters potrivit Agerpres.

La 21 aprilie, nouă srilankezi s-au aruncat în aer în biserici şi hoteluri de lux, în atacuri în care au murit peste 250 de persoane şi care au şocat întreaga ţară.

Sri Lanka a arestat de atunci un predicator wahabit şi urmează să preia controlul asupra unei şcoli fondate de Arabia Saudită. Guvernul susţine de asemenea că va monitoriza fluxurile de bani până acum neverificate de la donatori, inclusiv familii saudite proeminente, către moschei din Sri Lanka.

"Nimeni nu va mai putea pur şi simplu să facă donaţii acum", a spus Kabir Hashim, ministru musulman în cabinetul srilankez, care a cerut comunităţilor musulmane să fie atentate la cum sunt răspândite ideile radicale. El a spus că Departamentul pentru Religia Musulmană şi Afaceri Culturale va monitoriza donaţiile.

Protestele din Sri Lanka sunt cel mai recent semn că wahabismul, despre care criticii spun că este o cauză a pericolului jihadist, se află sub presiune la nivel internaţional.

Organizaţiile jihadiste, inclusiv Statul Islamic, care a revendicat atacurile de Paşte, urmează o interpretare extremă a ramurii salafiste a islamului, care se trage din wahabism.

Arabia Saudită respinge ideea că wahabismul este problematic şi îşi apără acţiunile, spunând că a arestat mii de militanţi suspecţi. În iunie, Riadul a expulzat cinci srilankezi care ar fi avut legătură cu atacurile de Paşte

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.