Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI revine cu noi precizări despre scandalul momentului: 'NU este o AMENINȚARE'

SRI

Proiectul SII Analytics nu reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene, precizează Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Potrivit acestei instituţii, sistemul nu este conectat la internet şi nu deţine niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecător.

Citește și: A renunțat la sutien și a făcut valuri: Ce divă i-a lăsat cu gura deschisă pe bărbați, în București / FOTO HOT

Reprezentanţii SRI subliniază că SII Analytics nu are ca scop colectarea de date de la instituţii, ci valorificarea celor deja existente şi nici nu interceptează comunicaţiile persoanelor. De asemenea, serviciul insistă asupra faptului că sistemul nu reprezintă un proiect de e-guvernare.

"Este un sistem care duce la modernizarea României şi care, în domeniul de intelligence, ne aduce şi pe noi în lumea civilizată", susţin reprezentanţii SRI. După cum precizează aceştia, platforma SII Analytics va spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente.

Citește și: INTERZIS MINORILOR Cum a apărut vedeta la o piscină din București

"SII Analytics va ajuta instituţiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid şi mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. În acest moment, găsirea unei informaţii relevante ţine de nivelul de experienţă şi noroc al utilizatorului", explică responsabilii SRI, care apreciază că acest sistem va scădea cu până la 90% timpul de acces la date.

Aceştia au oferit şi un exemplu asupra modului în care funcţionează platforma: "O persoană doreşte să obţină un permis de port-armă. O simplă interogare a sistemului SII Analytics îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulţi angajaţi ai instituţiilor statului".

Citește și: Ai curajul să porți așa ceva? Cea mai nouă rochiță pentru femei / FOTO

În ceea ce priveşte beneficiarii, potrivit informaţiilor primite de la SRI, aceştia ar fi de ordinul zecilor, printre ei numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Securitatea platformei este, conform sursei menţionate, asigurată de auditori care există la nivelul fiecărui beneficiar, fiecare activitate în sistem fiind jurnalizată. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancţionată inclusiv penal, precizează SRI.

Citește și: SEX TAPE cu o cunoscută politiciană / VIDEO

APADOR-CH şi alte trei organizaţii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect "de supraveghere în masă" implementat de SRI, cu finanţare europeană.

"SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 - OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru 'consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice'. Proiectul, numit 'SII Analytics', are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României - un adevărat sistem informatic Big Brother - fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se arată în scrisoarea deschisă.

Citește și: Din cauza unor bomboane, 24 de tineri care participau la un festival de muzică au ajuns la spital

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.