Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI si societatile acoperite. Serviciile au mari interese economice

sri

Comisia pentru Controlul SRI s-a intrunit luni la Parlament pentru a-l audia pe directorul interimar SRI Florian Coldea cu privire la acuzatiile pe care i le-a adus Elena Udrea.

Fostul senator liberal Sorin Rosca Stanescu sustine insa ca aceasta audiere nu va avea niciun efect si mai mult decat atat sustine ca in spatele SRI-ului se afla interese economice pe care si le-ar exercita prin "societati acoperite", care ar trebui scoase in afara legii potrivit lui Stanescu. El trage si un semnal de alarma privind riscul ca serviciile sa acapareze toata puterea economica, politica si a justitiei.

"Asa numita Comisie parlamentara de control SRI se intruneste azi. Pentru ca, la capatul sedintei, sa nu se intample nimic. Pretextul il constituie afirmatiile scandaloase ale doamnei Elena Udrea la adresa directorului interimar SRI, generalul cu trei stele, produs marca Basescu, pe nume, Florian Coldea. Dar, doar pretextul. Pentru ca scopul real este spalarea imaginii acestuia. Sistemul se apara. Cu dintii. Si se va apara cu dintii, dominand, din ce in ce mai mult, Romania, pana cand clasa politica va fi capabila sa-i scoata sistemului dinti.

Dupa cum se poate lesne observa, atat lecturand printre randuri declaratiile Elenei Udrea, ale lui Traian Basescu, ale doamnei Alina Bica, ale altor nenumarati domni si doamne, care au avut de a face cu securitatea interna, aproape invariabil, motivatiile sunt de natura economica. Si, abia apoi, politica. Iar pretextul, fireste, este siguranta nationala.

Acest lucru se intampla pentru ca, formal si informal, Serviciul Roman de Informatii are mari interese economice. Si financiare. Serviciu, in calitate de serviciu? Sau prin interpusi? Actionand in numele unor persoane private. Din interiorul si din exteriorul institutiei. Dar, intotdeauna, facand parte din sistem.

Iata intrebari la care, pana cand nu este prea tarziu, societatea trebuie sa le dea un raspuns. Pana cand intreaga putere economica, politica si intreaga putere a justitiei vor fi acaparate de oamenii serviciilor, inca mai este timp", scrie Sorin Rosca Stanescu pe blogul personal.

Sub imperiul acestui avertisment el propune ca parlamentarii sa scoata in afara legii societatile acoperite ale SRI.

"Tot a inceput o noua sesiune parlamentara. Tot am facut apel la fostii mei colegi pentru a promova doua proiecte de legi pe care le-am initiat. Legea audiovizualului si Legea cinematografiei. Tot m-am bucurat ca, de bine, de rau, proiectul Legii primei cadastrari si intabulari este pe teava. Este momentul sa mai reamintesc de un proiect de lege, dinamitat de cozile de topor SRI, din Parlament, dar care, in mod obligatoriu, trebuie repus pe tapet. Scoaterea in afara legii a societatilor acoperite, detinute de serviciile secrete pe teritoriul Romaniei. Pana cand nu vom avea o asemenea lege – fie ea speciala, fie cuprinsa in viitoarea legislatia a sigurantei nationale - Romania se va afla sub un pericol din ce in ce mai mare de derapaj democratic. De cadere a tarii in mana unei oligarhii care nu mai este a oamenilor de afaceri, care nu mai este a unor grupuri de interese din politica, ci este, fapt cu atat mai primejdios, apartinatoare de serviciile secrete.

Cum vor controla personaje ca Sebastian Ghita activitatea sefului lor, Florian Coldea? Cum? Daca si unii si altii, si controlatii si controlorii, sunt „operativi”", conchide Sorin Rosca Stanescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.