Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI şi SIE, implicate în justiţie de 20 de ani. Încă un protocol secret a fost dezvăluit: Semnat în 1998 de Remeş, Dejeu, Georgescu, Criste şi Harnagea

www.profit.ro
SRI

Un protocol semnat în 1998 între SRI, SIE, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor, prezentat de Lumea Justiției, prevede înființarea unui Grup Operativ Central, care avea printre atribuții și efectuarea de acte de urmărire penală, transmite Mediafax.

Prin acest protocolul, instituțiile semnatare conveneau să coopereze în vederea "realizării unui sistem informațional corespunzător și pentru soluționarea operativă a unor atfel de cauze, prin constituirea unei Unități Naționale Interforțe", respectiv prin constituirea și funcționarea "în mod permanent, la nivel național, a Grupului operativ central de combatere a criminalității organizate și corupției, denumit Grupul operativ central".

Vezi şi: Scenariu sumbru al cercetătorilor! De ce ar putea să dispară LEGUMELE

Astfel, Grupul operativ central era condus de către procurorul șef al Secției anticorupție din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. Tot prin acest document, a fost constituit și Grupul oprativ teritorial de combatere a criminalității organizate și corupției, condus de către procurorul șef al Secției anticorupție, urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Grupul operativ central era format dintr-un reprezentant al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție al Ministerului Justiției, patru reprezentanți ai Ministerului de Interne, un reprezentant al Serviciului Român de Informații, un reprezentant al Serviciului de Informații Externe și trei reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.

Grupul operativ central avea trei atribuții, respectiv concentrarea, analiza, evaluarea și valoificarea informațiilor referitoare la criminalitate organizată și corupție, realizarea de controale și verificări de specialitate, în mod independent sau în colective mixte, dar și efectuarea actelor de urmărire penală, dispuse de procuror, conform competențelor prevăzute de lege.

"Reprezentanții Ministerului Justiției, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Ministerului Finanțelor vor aduce la cunoștința organelor Ministerului Pubic, în scris, datele și informațiile ce le dețin, în legătură cu săvârșirea faptelor de criminalitate organizată și corupție. La solicitarea procurorului, organele mai sus menționate vor transmite orice alte date, informații, documente și înscrisuri necesare urmăririi penale în cauzele instrumentate și vor efectua investigații sau verificări cu privire la alte fapte penale ori persoane despre care există indicii că au participat la săvârșirea unor astfel de infracțiuni. În dosarele reținute pentru instrumentare, Grupul operativ central și Grupul operativ teritorial vor efectua activități de investigații, control și urmărire penală, potrivit competențelor legale ale autorităților semnatare", se arată în protocol.

Vezi şi: De ce apare bărbia dublă. Mestecă gumă dacă vrei să scapi de ea, ne sfătuiesc specialiștii

Documentul mai prevede ca Ministerul Public să comunice în scris Ministerului de Justiție, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Ministerului Finanțelor "datele și informațiile de interes cu privire la faptele pe care le-au sesizat, rezultate din finalizarea urmăririi penale".

"Protocolul privind cooperarea între Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Finanțelor în domeniul combaterii criminalității organizate și corupției" a fost semnat în decembrie 1998 de către ministrul de Justiție de atunci, Valeriu Stoica, Procurorul General al României de la acea vreme Mircea Criste, fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu, fostul director SRI, Costin Georgescu, directorul SIE de atunci, Cătălin Harnagea și ministrul Finanțelor de la acea vreme Decebal Traian Remeș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.