Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRJ MediaSind recomandă angajaţilor TVR să nu semneze noul Cod Etic

Mediasind
Mediasind

Noul Cod Etic din Televiziunea Română (SRTV) maschează o procedură ilegală de concediere a angajaţilor incomozi, astfel că angajaţii postului de televiziune nu ar trebui să îl semneze, potrivit unui comunicat remis marţi de Sindicatul Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind.

"Începând de astăzi, 26 mai 2020, administraţia Gradea a cerut şefilor de compartimente să aducă la cunoştinţa angajaţilor noua procedură privind Codul Etic din SRTV, astfel încât aceasta să poată să producă efecte juridice! Din acest motiv, Sindicatul Jurnaliştilor MediaSind Filiala TVR face un apel către toţi salariaţii din Societatea Română de Televiziune să nu semneze noile tabele de luare la cunoştinţă a Procedurii privind conduita etică din TVR, întrucât aceasta este ilegală şi maschează, de fapt, o concediere a angajaţilor şi a colaboratorilor incomozi", se menţionează în document.

MediaSind aminteşte că în luna aprilie a acţionat în instanţă conducerea SRTV, solicitând anularea Procedurii privind conduita etică în Societatea Română de Televiziune, aprobată prin Ordinul preşedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea.

"Prin adoptarea acestui document ilegal, conducerea TVR, folosind tertipuri imorale, intenţionează de fapt să instaureze un climat de dictatură în cea mai mare instituţie de media a statului. Eludând negocierea cu partenerii sociali, administraţia Gradea încearcă să impună cu forţa acest Cod Etic, de fapt un set de norme care ar fi trebuit să facă parte integrantă din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de instituţie. Prin înşelăciune şi inducerea în eroare a membrilor Consiliului de Administraţie, Comitetului Director şi a partenerilor sociali, conducerea TVR a impus tuturor angajaţilor şi colaboratorilor instituţiei norme care, potrivit legislaţiei muncii, ar fi trebuit negociate şi înregistrate la ITM Bucureşti, întrucât acestea afectează relaţiile de muncă, în condiţiile în care procedurile se referă la activităţile din TVR şi nu pot constitui sau modifica regulamente sau prevederi ale CCM. Documentul a fost publicat pe reţeaua Intranet a SRTV şi îi vizează pe toţi angajaţii şi colaboratorii SRTV, inclusiv pe membrii Comitetului Director şi ai Consiliului de Administraţie", se menţionează în comunicatul remis de Sindicatul Român al Jurnaliştilor.

MediaSind consideră că noua procedură de conduită etică încalcă flagrant Constituţia României, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, directivele europene în domeniul relaţiilor de muncă, Codul Muncii, Legea Avertizorului Public, Legea Dialogului Social, Legea 41/1994, Statutul ziaristului din SRTV şi prevederile Contractului Colectiv de Muncă din SRTV.

"Redactată superficial - ignorând şi contrazicând norme deja existente - şi adoptată în mod arbitrar, fără consultarea partenerului social semnatar al Contractului Colectiv de Muncă SRTV - Federaţia FAIR-MediaSind şi a Consiliului de Administraţie, aşa-numita Procedură de conduită etică dă posibilitatea angajatorului să concedieze oricând un angajat sau să rezilieze unilateral contractul cu un colaborator pentru orice critică sau pentru orice altă acţiune neconvenabilă conducerii, interpretată de aceasta ca aducând prejudicii de imagine TVR. (...) SRJ MediaSind face apel către toţi salariaţii TVR, indiferent din ce sindicate fac parte, să nu semneze aceste proceduri ilegale şi să susţină acţiunile filialei MediaSind TVR în toate demersurile şi acţiunile sale privind respectarea legii în Televiziunea naţională!", se precizează în comunicatul SRJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.