Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stéphanie Frappart va arbitra prima ediție a Finalissima feminină: campioana Europei va întâlni Brazilia

Uefa.com
Finalissima

Arbitrul Stéphanie Frappart, în vârstă de 39 de ani, a devenit prima femeie care a arbitrat Supercupa UEFA (2019), Liga Campionilor (2020) și Cupa Mondială FIFA (2022), iar acum va oficia prima ediție a Finalissima feminină, când campioana Europei va întâlni pe 6 aprilie Brazilia, pe Wembley.

"Meciul este sold out de mult timp, ceea ce înseamnă că fanii așteaptă acest moment, la fel ca la EURO feminin, și există o mare așteptare, nu doar în Europa, ci și în America de Sud pentru această competiție", a declarat Frappart, citată de site-ul oficial UEFA, conform Mediafax.

"Sunt două stiluri diferite de joc, dar avem această experiență cu Cupa Mondială feminină, că atunci când evoluează două echipe de acest fel se creează un joc tactic foarte interesant. Meciurile femeilor sunt adesea foarte deschise, poate mai mult decât cele ale bărbaților, așa că va fi o competiție grozavă".

Printre entuziasmul provocat de confruntarea dintre două dintre cele mai bune echipe din lume, Frappart își vede propriul rol ca pe cel de facilitator pentru ca jucătoarele „să strălucească”.

"Dacă la final, nimeni nu vorbește despre arbitri, înseamnă că ne-am făcut treaba și le-am dat posibilitatea jucătorilor să își arate calitățile", a explicat ea. "Este un spectacol mare pentru toată lumea și, ca echipă de arbitri, trebuie să ne pregătim pentru lucruri neașteptate și să ne asigurăm că, dacă se întâmplă ceva, suntem pregătiți să gestionăm situația."

Întâlnirea de joia viitoare de pe Wembley va fi a treia misiune a lui Frappart pe celebrul stadion, după un amical din 2019 între Anglia și Germania și rolul ei ca al patrulea oficial la finala UEFA Women's EURO 2022, din vara anului trecut.

"În acel prim meci, a fost o mulțime mare de 77.000 de spectatori, iar la EURO feminin a fost sold out", își amintește ea. "Atmosfera a fost grozavă și aceasta este una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele. La Women's EURO, totul a fost bine organizat. Majoritatea stadioanelor au fost pline și putem vedea că fotbalul feminin este mult mai atractiv decât înainte".

Fotbalul feminin este unul dintre punctele cheie ale cooperării recent extinse dintre UEFA și CONMEBOL, care nu numai că creează evenimente precum Finalissima masculină și feminină, dar și legături mai strânse în domeniile futsalului și fotbalului juvenil, programe de pregătire tehnică și, bineînțeles, arbitrajul.

Atât la EURO 2020, cât și la EURO 2022 feminin, reprezentanți sud-americani s-au alăturat echipei de arbitri UEFA, și în contrapartidă, pentru echivalentele din Copa America ale CONMEBOL.

"Avem unele schimburi, nu doar în competiții, ci și în cadrul seminariilor, și este bine că unii arbitri din Europa și America de Sud fac schimb de posturi", a declarat Frappart. "Este bine să ne împărtășim experiențele, să avem aceste conversații și să îmbunătățim nivelul arbitrajului. Aceasta este o cooperare excelentă între UEFA și CONMEBOL".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.