Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stânga din Franţa dă startul înscrierilor la alegerile primare pentru prezidenţiale

twitter.com
atentat franta

Cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale în Franţa, stânga a dat joi startul depunerii candidaturilor pentru primarele, în condiţiile în care intenţiile preşedintelui Francois Hollande, a cărui popularitate este foarte scăzută, rămân misterioase, scrie AFP. Fostul ministru al economiei, Arnaud Montebourg, 54 de ani, a fost primul care şi-a depus candidatura pentru scrutinul prevăzut pentru 22 şi 29 ianuarie 2017. Candidaţii au răgaz până la 15 decembrie să îşi depună candidaturile.

Preşedintele socialist, în vârstă de 62 de ani, afectat de scăderea popularităţii, a indicat că va anunţa la începutul lui decembrie dacă are în vedere un al doilea mandat în 2017. Deplasările dese în teren şi insistenţa că economia se redresează indică faptul că încearcă să legitimeze o candidatură. Şeful socialiştilor francezi, Jean-Cristophe Cambadelis, a dat asigurări că Holande i-ar fi spus că va participa la primarele stângii, chiar dacă şeful statului nu a făcut public acest lucru.

Şeful statului este criticat intens în cadrul taberei socialiste din cauza orientării sale pro-antreprenoriat acum trei ani (scăderea taxelor, reforma codului muncii). În cazul în care Hollande evită alegerile primare şi se prezintă direct la prezidenţiale, partidul socialist s-ar putea scinda, a avertizat Montebourg. Hollande şi-ar lua o responsabilitate istorică. "S-ar transforma într-un personaj care lasă în urmă doar ruine", a spus fostul ministru. În ultimele zile, un război tăcut a izbucnit între Hollande şi premierul Manuel Valls, care este încolţit între datoria de a se arăta loial şefului statului şi ambiţiile sale prezidenţiale pentru 2017, pe care nu le mai ascunde, conform Agerpres.

Oricare ar fi candidatul socialist, va trebui să înfrunte în afara lui Francois Fillion, candidatul dreptei, şi a lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte, şi pe radicalul socialist Jean-Luc Melenchon şi pe fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron, care refuză să participe la primare.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.