Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stânga radicală spaniolă a încheiat un acord de unificare în ultima clipă înaintea alegerilor legislative din 23 iulie

bierensgroup.com
Spania steag

După zece zile de negocieri intense, stânga radicală spaniolă a anunţat vineri un acord in extremis pentru a se uni în vederea alegerilor legislative din 23 iulie, în pofida unor divergenţe şi detalii care rămân de soluţionat, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acest acord, oficializat vineri seară de Sumar, platforma ministrului comunist al muncii, Yolanda Diaz, era esenţial pentru a-i permite premierului socialist Pedro Sanchez, care guvernează în coaliţie cu stânga radicală, să spere că va rămâne la putere.

El reuneşte vreo 15 formaţiuni politice, printre care Podemos, principalul partid al stângii non-socialiste, care a acceptat în cele din urmă să se alăture platformei lansate de Yolanda Diaz, după negocieri lungi şi dificile.

"Acesta este cel mai larg acord la care s-a ajuns vreodată în istoria democratică spaniolă între forţe progresiste şi ecologiste", şi-a exprimat bucuria Sumar (Adunare) într-un comunicat, salutând "pluralitatea" acestei alianţe.

Partidele spaniole au avut până vineri la miezul nopţii să îşi depună candidaturile pentru aceste alegeri anticipate, convocate de Pedro Sanchez după deruta stângii la alegerile regionale şi municipale din 28 mai. Compoziţia exactă a listelor urmează să fie detaliată înainte de 19 iunie.

Figură principală a stângii radicale, Yolanda Diaz îşi stabilise obiectivul de a reuni toate partidele acestei familii politice sub emblema Sumar. Dar până în prezent nu reuşise să obţină semnătura Podemos.

Acest partid, moştenitorul mişcării Indignados, a suferit o înfrângere serioasă la alegerile locale din 28 mai şi se temea să-şi piardă influenţa aderând la platforma Yolandei Diaz, cu care relaţiile sunt acum tensionate.

Unul dintre principalele obstacole a fost candidatura pentru alegerile legislative a Irenei Montero, ministrul egalităţii şi partenera fostului lider istoric al Podemos Pablo Iglesias, pe care anumite partide membre din Sumar nu o doresc, potrivit presei spaniole.

Figură cheie a Podemos, dar personalitate dezbinătoare, Irena Montero a fost foarte criticată în ultimele luni în ţară pentru o lege privind violenţele sexuale, pe care a iniţiat-o şi care a avut ca efect pervers reducerea pedepselor a sute de agresori.

"Excluderea" Irenei Montero este "o nedreptate şi o eroare politică teribilă", a regretat vineri după-amiază secretarul general al Podemos, Ione Belarra, spunând că s-a opus prin "veto" fără a renunţa, însă, la alianţa cu Sumar.

Nici Podemos, nici Sumar nu au oferit vineri seară detalii despre listele lor. Dar, potrivit mai multor media spaniole, Irena Montero nu este inclusă.

Unirea stângii radicale în cadrul Sumar este considerată de observatorii politici ca fiind fundamentală pentru Pedro Sanchez dacă acesta din urmă doreşte să-şi păstreze speranţa de a rămâne la putere în fruntea unei coaliţii de stânga.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de cotidianul El Pais, conservatorii din Partidul Popular (PP) şi extrema dreaptă a Vox ar obţine majoritatea mandatelor în parlament la legislative dacă stânga radicală rămâne divizată.

În cazul unei uniuni între Podemos şi Sumar, PP ar câştiga scrutinul, dar fără a avea o majoritate absolută cu Vox, ceea ce ar lăsa o şansă stângii de a guverna în minoritate, cu sprijinul mai multor partide regionaliste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.