Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea Uniunii - Joe Biden dă testul în fața Congresului. Scandalurile îl urmăresc

news10.com
joe biden

Joe Biden va încerca să le transmită marţi americanilor că el este în continuare cea mai bună opţiune de preşedinte, în ciuda faptului că se află într-o situaţie proastă în sondaje, că vârsta îl dezavantajează şi este zdruncinat politic de afacerea balonului chinezesc şi de scandalul documentelor clasificate păstrate incorect.

Joe Biden va rosti cel de-al doilea său discurs privind Starea Uniunii marţi, 7 februarie 2023, în jurul orei locale 21:00 (miercuri, ora 04:00 ora României). Discursul va fi transmis în direct pe principalele reţele de televiziune americane şi online.

"Vreau să vorbesc cu poporul american şi să îl informez: Ce se întâmplă? Care sunt planurile mele? Ce am făcut?" - aşa şi-a rezumat preşedintele în vârstă de 80 de ani discursul solemn despre "Starea Uniunii" pe care îl va rosti marţi în Congresul SUA.

Pentru Joe Biden va fi însă primul discurs despre Starea Uniunii după ce republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi este un moment ce ar putea marca începutul neoficial al sezonului de campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Joe Biden nu şi-a oficializat candidatura pentru alegerile din 2024. Dacă va candida, va trebui să-şi convingă compatrioţii să-i dea cheile de la Casa Albă până la 86 de ani, în condiţiile în care este deja cel mai în vârstă preşedinte american ales vreodată. Dar mai are mult până departe: potrivit unui sondaj realizat de Washington Post şi ABC, 62% dintre americani consideră că democratul a făcut "puţin" sau "nimic sau aproape nimic" din ianuarie 2021. Acest lucru este deosebit de problematic pentru democrat, care nu este tocmai carismatic sau deosebit de pasionat de retorică, dar care se bazează pe palmaresul său, comentează AFP.

BIDEN MIZEAZĂ PE PRAGMATISM

Investiţiile uriaşe şi reformele economice majore iniţiate de Joe Biden nu impresionează electoratul, nici creşterea economică robustă şi nici rata scăzută a şomajului. Gospodăriile sunt încă marcate de o creştere istorică a inflaţiei, mai tangibilă decât creşterea produsului intern brut.

Pentru a remedia situaţia, executivul american a planificat o serie de "vizite de lucru" ale preşedintelui. Urmează ca Joe Biden să inaugureze tuneluri şi poduri şi să călătorească prin ţară pentru a vorbi despre costul vieţii - dovedind că are energia necesară pentru a guverna.

Democratul ştie că cea mai bună şansă a sa, ca şi în alegerile din 2020, nu este să se prezinte drept candidatul inimii, ci mai degrabă cel al raţiunii împotriva fostului preşedinte Donald Trump, aflat deja în campanie electorală.

În faţa republicanilor care controlează Camera Reprezentanţilor şi care sunt pregătiţi pentru orice confruntare, Joe Biden ar trebui să se prezinte ca un preşedinte pragmatic, deschis la un dialog politic.

Nu este o consolare prea mare faptul că nici candidatura miliardarului republican nu stârneşte mai mult entuziasm decât propria sa candidatură. Potrivit sondajului menţionat mai sus, 62% dintre americani ar fi "dezamăgiţi" sau "nefericiţi" dacă Joe Biden ar fi reales în 2024, iar în cazul lui Donald Trump, această proporţie a nemulţumiţilor ar fi de 56%.

POLITICA EXTERNĂ, INEVITABILĂ

În "Starea Uniunii", preşedintele abordează, în mod tradiţional, toate problemele de politică internă posibile. Dar în acest an, ca şi în 2022, pericolele internaţionale vor ocupa un loc important.

Anul trecut, Joe Biden s-a adresat Congresului la câteva zile după invazia din Ucraina. De data aceasta, el va putea să se prezinte ca un pilot al răspunsului occidental dat Rusiei.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca el să se concentreze mai degrabă asupra Chinei.

"De ce au trimis chinezii un balon deasupra Statelor Unite?", l-a întrebat un jurnalist. "Pentru că ei sunt chinezii", a răspuns Biden, zâmbind.

Însă în faţa Congresului, marţi, el va avea nevoie de mai mult decât o piruetă lingvistică. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe John Kirby, preşedintele va vorbi despre "leadershipul Americii în lume" în general şi, în special, despre "gestionarea rivalităţii strategice cu China", în condiţiile în care opoziţia conservatoare îl acuză că nu a fost suficient de ferm pentru a doborî, sâmbătă, balonul ce survola America de mai multe zile.

Nikki Haley, fostă ambasadoare la ONU care este pe cale să îi fie contracandidată lui Donald Trump la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, a declarat deja pe Twitter: "Biden lasă China să ne calce în picioare. Este timpul ca America să fie din nou puternică".

DE CE ESTE IMPORTANT DISCURSUL DESPRE STAREA UNIUNII

Discursul i-ar putea oferi lui Biden cea mai mare audienţă televizată a anului. Se estimează că 38,2 milioane de persoane au urmărit discursul la televiziunea americană anul trecut, potrivit furnizorului de date Nielsen. Anul trecut, discursul lui Biden a fost rostit la doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina şi s-a axat în mare măsură pe explicarea răspunsului Washingtonului.

Această audienţă îi oferă lui Biden şansa de a modela percepţia publicului cu privire la limita de îndatorare, cheltuielile sociale, războiul Rusiei din Ucraina şi alte subiecte, în condiţiile în care intenţionează să îşi anunţe campania de realegere în următoarele săptămâni.

De asemenea, îi oferă o oportunitate de a-şi consolida sprijinul în rândul democraţilor, pentru că unii sunt îngrijoraţi de vârsta sa şi de alte probleme. Biden a împlinit 80 de ani în noiembrie şi, dacă va fi reales, va avea 82 de ani la începutul unui al doilea mandat.

Discursul se pregăteşte de săptămâni întregi şi a fost refăcut de mai multe ori. Draftul circulă între Biden, redactorii săi de discursuri şi diverşi oficiali politici şi politicieni din administraţie, explică Reuters.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CONGRES LA DISCURSUL DESPRE STAREA NAŢIUNII

Biden a fost invitat în mod oficial să ţină discursul despre Starea Uniunii la începutul lunii ianuarie de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. Acesta va prezida evenimentul şi va fi însoţit de vicepreşedinta Kamala Harris, care este şi preşedinta Senatului.

Discursul este rostit în timpul unei sesiuni comune a Congresului. Sunt invitaţi toţi membrii Senatului, controlat de democraţi, şi ai Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani. Participă, de asemenea, membri ai cabinetului Biden, ai forţelor armate şi ai Curţii Supreme.

Preşedintele invită, de asemenea, membri ai familiei şi alţi invitaţi care stau în loja cu vedere de la balcon a primei-doamne. Aceşti invitaţi pot fi folosiţi pentru a amplifica punctele pe care le prezintă în timpul discursului său.

Discursul de marţi al preşedintelui american Joe Biden privind Starea Uniunii va avea o listă de invitaţi pe care se vor afla, printre alţii, Brandon Tsay, bărbatul care l-a dezarmat individul care a împuşcat mortal 11 persoane în California de Anul Nou chinezesc, un fost ambasador afgan, Roya Rahmani, prima femeie afgană în acest post în SUA, şi familia lui Tyre Nichols, tânărul care a fost bătut mortal de poliţia din Memphis.

Membrii Congresului au şi ei invitaţi.

Pot apărea izbucniri partizane în timpul discursului.

"DESIGNATED SURVIVOR" ŞI CINE ÎI DĂ REPLICA LUI BIDEN

Există o persoană care, deşi este membru al cabinetului lui Biden, nu va participa la discursul lui din Congres. El va fi ales ca "supravieţuitor desemnat". Acea persoană va fi găzduită într-un loc sigur şi va avea sarcina de a prelua conducerea guvernului, în cazul unei catastrofe care i-ar afecta pe preşedinte şi pe ceilalţi succesori ai săi la Capitoliu.

Supravieţuitorul desemnat pentru discursul din acest an nu a fost încă anunţat.

Iar pentru a-i răspunde oficial lui Joe Biden, după discursul despre Starea Uniunii, Partidul Republican a desemnat-o pe Sarah Huckabee Sanders, fostă purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, care acum este guvernatoare a statului Arkansas. Ea a dat deja leit-motivul discursului său: "apărarea libertăţii noastre împotriva stângii radicale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.