Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starul care a murit în plină ascensiune: avea doar 33 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitorul Miki Liukkonen, considerat unul dintre cei mai talentaţi autori de pe scena literaturii actuale din Finlanda, a murit la vârsta de 33 de ani, a anunţat miercuri editura WSOY, informează AFP, relatează Agerpres.

Cauza morţii sale nu a fost dezvăluită de editura finlandeză, ai cărei reprezentanţi, contactaţi de AFP, nu au dorit să ofere alte detalii, invocând respectarea vieţii private a familiei scriitorului.

În pofida vârstei sale tinere, Miki Liukkonen a publicat deja trei volume de poezie, patru romane şi un roman grafic.

Cărţile sale au fost salutate de criticii literari şi recompensate cu mai multe premii.

Lansat în 2017, romanul său "O", care are aproape 1.000 de pagini şi o sută de personaje, a fost nominalizat în acel an la premiul Finlandia, cel mai prestigios trofeu literar din ţara scandinavă.

Tradus şi în limba franceză în 2021, romanul "O" a fost descris de criticii de la cotidianul Le Monde drept "un labirint savant, o carte-monumentală magnetică".

Textele lui Miki Liukkonen combină "tendinţele din literatura experimentală internaţională cu o stăpânire virtuoasă a limbii finlandeze", a transmis editura WSOY într-un comunicat, adăugând că lucrările tânărului scriitor finlandez erau impregnate de "metafore somptuoase şi personaje obsesive care încearcă să îşi croiască un drum în viaţă".

În paralel cu scrisul, Miki Liukkonen era şi chitaristul unui grup de rock alternativ, The Scenes, şi prezenta o emisiune de televiziune în care se întâlnea cu persoane al căror stil de viaţă îl interesa şi pe care voia să le înţeleagă mai bine.

El vorbea adeseori, în mod deschis, şi despre problemele sale de sănătate mintală. La sfârşitul lunii mai, tânărul scriitor a evocat pe Instagram anumite dificultăţi cu care s-a confruntat recent: "Tot ceea ce pot să fac este să mă lungesc pe sol şi să expir acel sentiment rău, înainte de a-l vedea revenind după o clipă".

Cel de-al cincilea roman al său, intitulat "Vierastila", va fi publicat postum în toamna acestui an, a anunţat editura WSOY.

Pe Twitter, ministrul finlandez al Culturii, Sari Multala, a deplâns "o veste extrem de tristă".

"Transmit condoleanţe familiei şi prietenilor scriitorului Miki Liukkonen", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.