Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Stat de drept' în Italia - Fostul premier Matteo Renzi, acuzații grave la adresa procurorilor care au cerut să fie inculpat

avvenire.it
Matteo Renzi

Matteo Renzi, fost prim-ministru al Italiei din 2014 până în 2016, i-a atacat vehement joi pe magistraţii care au cerut să fie inculpat pentru finanţarea ilegală a unui partid politic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Sunt nevinovat şi sper că şi judecătorii la fel", a declarat el la Radio Leopolda, acuzându-i pe procurorii din Florenţa că "au încălcat legea şi Constituţia".

Renzi susţine că procuratura care a cerut să fie inculpat îi consideră familia "o asociaţie de infractori".

Un judecător urmează să stabilească în 4 aprilie, în urma unei audieri preliminare, dacă Parchetul are suficiente probe pentru inculparea fostului premier.

Ancheta a început în 2019. Procurorii afirmă că Renzi a beneficiat, în calitate de om politic, de finanţări ilegale din partea fundaţiei Open, pe care de fapt o conducea din umbră. Fundaţia a fost desfiinţată în 2018, după ce a susţinut ascensiunea rapidă a lui Matteo Renzi din funcţia de primar al Florenţei în poziţia de şef al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) şi ulterior pe postul de prim-ministru.

Procurorii au stabilit că Open a contribuit cu 3,5 milioane de euro la finanţarea activităţilor politice ale lui Renzi şi ale aliaţilor acestuia.

În anchetă sunt vizate 11 persoane, inclusiv doi foşti miniştri apropiaţi de Renzi, precum şi patru firme, printre care British American Tobacco Italia.

Ca şi fostul lor şef în guvern, ex-miniştrii Maria Elena Boschi şi Luca Lotti sunt acuzaţi de finanţare ilegală a unui partid politic. În plus, Lotti este suspectat şi de corupţie şi trafic de influenţă.

Matteo Renzi a ajuns prim-ministru la numai 39 de ani - cel mai tânăr din istoria Italiei, de la Benito Mussolini până acum. Poziţia sa de centru şi stilul considerat uneori arogant l-au îndepărtat însă de unii aliaţi, precum şi de electorat, reaminteşte AFP. În 2016, premierul a iniţiat un referendum pentru reforme constituţionale, care în final s-a dovedit un plebiscit pentru el însuşi: eşecul scrutinului l-a obligat să demisioneze.

Ulterior, el a părăsit PD şi a fondat partidul de centru Italia Viva, creditat cu circa 3% din intenţiile de vot şi participant la coaliţia de unitate naţională condusă de actualul şef al guvernului de la Roma, Mario Draghi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.