Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele UE au respins o propunere a Comisiei Europene ca partidele politice din Europa să poată primi finanțări de la entități din afara UE

ue uniunea europeana

Cei 27 au respins marţi o propunere a Comisiei Europene permiţând fundaţiilor şi partidelor politice europene (transnaţionale) să primească finanţare de la ţări non-UE care sunt membre ale Consiliului Europei, pentru a evita orice "ingerinţă", notează AFP preluat de agerpres.

"Pot exista (...) provenind din Rusia, Turcia sau din altă parte influenţe străine care trec prin finanţare direcţionată uneori către partide politice naţionale - dar aceasta ţine de legislaţia naţională - (...) şi, de asemenea, destinate uneori partidelor politice europene", a explicat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, la finalul unei reuniuni cu omologii săi.

"Nu trebuie să fim naivi, de aceea am realizat acest cadru strict", a indicat Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. "Pentru a elimina aceste riscuri de ingerinţă şi de presiuni externe, marea majoritate a statelor membre s-au exprimat încă din ianuarie în acest sens", a precizat el.

Comisia a propus în noiembrie o revizuire a regulamentului privind statutul şi finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice europene, în previziunea următoarelor alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru 2024.

Această revizuire, ca parte a unui plan de acţiune pentru democraţia europeană, este destinată în special să sporească transparenţa cu privire la finanţarea acestor partide şi fundaţii europene.

Bruxellesul a propus printre altele ca aceste partide şi fundaţii să fie autorizate să primească contribuţii de la membrii lor cu sediul într-o ţară din afara UE, dar aparţinând Consiliului Europei. Însă miniştrii celor 27, care au adus modificări proiectului marţi, au decis să şteargă această propunere.

Miniştrii au convenit "să restrângă participarea şi contribuţiile partidelor politice europene şi ale fundaţiilor politice europene la membrii din ţările Uniunii Europene, păstrând în acelaşi timp posibilitatea pentru aceste partide de a menţine cooperarea cu partenerii lor politici dincolo de frontierele Uniunii".

Consiliul Europei, apărătorul drepturile omului pe continent, are 46 de membri - dintre care cei 27 din UE - de la excluderea Rusiei la mijlocul lunii martie din cauza invaziei Ucrainei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a subliniat, însă, importanţa de a avea o "cooperare structurată" şi de "a recunoaşte caracterul european" al unor partide precum cel al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, sau al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ale căror ţări nu sunt membre ale UE.

Textul va trebui în continuare negociat cu Parlamentul European înainte de a fi adoptat.

În prezent, sunt înregistrate în UE 10 partide politice europene, cum ar fi Partidul Popular European (dreapta) sau ALDE (liberal), şi zece fundaţii politice europene - organizaţii afiliate unui partid politic european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.