Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România

Ambasada SUA in Romania
AIM-9X Sidewinder Block II

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani.  Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române, anunță Ambasada SUA în România.

Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane.

Însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson a lăudat această achiziție ca fiind un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate și apărare dintre România și Statele Unite, spunând: „Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace.  Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”.

Ce este Racheta AIM-9X Block II

AIM-9X Sidewinder este o rachetă dovedită de luptă cu triplă amenințare, utilizată pentru misiuni aer-aer, atac la suprafață și lansare la suprafață.

AIM-9X aparține familiei de rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9 Sidewinder produse de Raytheon. Este o rachetă aer-aer în infraroșu dezvoltată în principal pentru Forțele Aeriene ale SUA și Marina SUA.

Racheta AIM-9X Sidewinder este în serviciu în peste 24 de țări din întreaga lume. Este furnizat țărilor membre NATO și altor națiuni aliate SUA.

Racheta AIM-9X Block II a fost lansată de la lansatorul National Advanced Surface-to-Air System (NASAMS) pentru prima dată în mai 2019.

Dezvoltarea rachetelor AIM-9X Sidewinder

Dezvoltarea AIM-9X a început în cadrul unui program comun al Marinei SUA și al USAF. Programul de achiziție AIM-9X se concentrează pe îndeplinirea cerințelor urgente ale aeronavelor și trupelor prin furnizarea unui Sidewinder de ultimă generație pentru a înlocui racheta AIM-9M.

Lansarea primei rachete AIM-9X a avut loc în martie 1999. Între 1999 și 2000, au fost efectuate 13 lansări de testare de separare și control și 12 lansări ghidate de la aeronavele F/A-18 și USAF F-15 ale Marinei SUA.

Raytheon a primit primul contract de producție inițială la rată redusă pentru AIM-9X în noiembrie 2000. Capacitatea operațională inițială a fost obținută în noiembrie 2003, în timp ce producția la rată completă a început în mai 2004.

Racheta AIM-9X Block II și-a încheiat primul test de tragere în noiembrie 2008. Cunoscută și sub numele de AIM-9X-2, racheta este o variantă îmbunătățită cu o funcție de blocare după lansare. AIM-9X Block II are o siguranță reproiectată și o legătură de date unidirecțională înainte-sferturi. Legătura de date îi permite să angajeze ținte chiar și dincolo de raza vizuală.

Producția completă a rachetei aer-aer cu infraroșu AIM-9X Sidewinder Block II a început ca urmare a aprobării Marinei SUA în septembrie 2015.

Raytheon a dezvăluit planuri de a crește gama AIM-9X Sidewinder cu până la 60% în 2018.

Raytheon și Royal Norwegian Air Force au efectuat împreună un test de zbor pentru rachetele AIM-9X Sidewinder Block II dintr-un sistem național avansat de rachete sol-aer (NASAM) pentru prima dată în mai 2019. Racheta s-a angajat și și-a distrus ținta în timpul testul de zbor care a fost efectuat la Centrul de testare Andoya din Norvegia.

Racheta a fost lansată și din sistemul de apărare aeriană NASAMS în timpul unei demonstrații conduse de Biroul de Planificare și Experimentare a Dezvoltării Strategice al Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene în 2022.

Caracteristicile de design ale AIM-9X Sidewinder

IM-9X încorporează o structură de avion cu tracțiune agilă, controlată prin vectori. Folosește un senzor de înaltă performanță pentru planul focal de fixare și integrează componente precum un motor de rachetă, un focos și o siguranță AIM-9M. Arhitectura de proiectare digitală a rachetei poate adapta îmbunătățiri pentru cerințele viitoare.

Racheta are o lungime de 3 m, un diametru de 12,7 cm, o deschidere a aripioarelor de 44,4 cm, o anvergură a aripilor de 35,3 cm și cântărește aproximativ 85 kg. Poate transporta un focos inelar cu fragmentare a exploziei de 9,36 kg la o rază de peste zece mile.

AIM-9X poate fi integrat cu o gamă largă de aeronave, inclusiv E/A-18G, F/A-18C/D, F-15, F-15C, F/A-18E/F, F-15E, F- Modele 16, F-22 și F-35. Racheta este compatibilă cu lansatoarele din seria NASAM, LAU-7 și LAU-12X.

Ghidaj și navigare

Secțiunea de ghidare în infraroșu (IR) realizează funcții de urmărire și ghidare. AIM-9X este o rachetă ghidată de sistem care folosește un căutător FPA IR cu undă medie. Căutătorul, echipat cu High Off-Boresight (HOBS), poate fi folosit cu o vizor montat pe cască pentru un ansamblu de atac mai larg. Utilizează energie IR pasivă pentru achiziția și urmărirea țintei. După lansare, căutătorul urmărește semnătura de căldură de la motoarele aeronavei ostile.

Homingul IR asigură lansarea rachetei în timpul zilei/nopții și într-un mediu de contramăsuri electronice. Racheta poate angaja ținte în apropierea dincolo de raza vizuală și în zonele de rază vizuală.

Propulsie

Propulsia pentru AIM-9X conține un motor de rachetă Mk 36 care integrează un pachet de control al vectorului de tracțiune . Motorul de propulsie solidă folosește un propulsor polibutadienă terminat cu hidroxil cu fum redus. Forma cilindrică a granulelor și sistemul de control integrat de acționare îmbunătățesc raza de acțiune și manevrabilitatea rachetei.

comenzi și livrări AIM-9X

Forțele aeriene americane au primit cea de-a 10.000-a rachetă AIM-9X Sidewinder în iunie 2021.

În iunie 2023, Marina SUA i-a atribuit lui Raytheon o modificare a contractului de 264 de milioane de dolari a contractului de producție pentru lotul 23, atribuit inițial în decembrie 2022. Raytheon va produce și livra 571 de rachete AIM-9X Sidewinder și piese asociate conform contractului de modificare, care este de așteptat. urmând a fi finalizat în august 2026.

Biroul Reprezentant Economic și Cultural din Taipei din Statele Unite (TECRO) a primit aprobarea Departamentului de Stat al SUA pentru o vânzare militară de 85,6 milioane USD a 100 de rachete tactice AIM-9X Block II sidewinder și patru unități de ghidare tactică AIM-9X Block II în septembrie 2022 .

SUA au aprobat vânzarea de 117 milioane USD a rachetelor AIM-9X Sidewinder către Țările de Jos în mai 2022.

În iunie 2021, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea guvernului filipinez de cumpărare a 24 de rachete tactice AIM-9X Sidewinder Block II, 24 de rachete AIM-9X Block II Captive Air Training (CATM), unități de ghidare tactică și alte echipamente în cadrul unei vânzări militare străine în valoare de 42,4 milioane USD.

Guvernul canadian a primit aprobarea de a cumpăra 50 de rachete tactice AIM-9X Block II Sidewinder, 50 de CATM-uri AIM-9X Block II și echipamente aferente în cadrul unei vânzări militare străine de 862,3 milioane USD din SUA în iunie 2020.

Raytheon a primit o modificare a contractului de 392,4 milioane USD de către Marina SUA în martie 2020 pentru a produce și furniza rachete AIM-9X Sidewinder, rachete de antrenament aerian captiv, rachete tactice rotunde, rachete de testare captive și alte echipamente. Contractul este pentru producție sub lotul 20.

Compania a primit un contract de 151,4 milioane USD pentru a oferi sprijin pentru susținerea rachetelor AIM-9X Block II și Block II+ ale Marinei SUA și ale Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu alte 20 de țări.

Departamentul Apărării al SUA i-a atribuit lui Raytheon un contract de 379 de milioane de euro (434 de milioane de dolari) în decembrie 2018 pentru achiziționarea a 766 de rachete AIM-9X Block II modificate pentru Marina SUA, Forțele Aeriene ale SUA și guvernele din Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Qatar, Norvegia și Israel. Contractul include, de asemenea, 160 AIM-9X Block II+ pentru forțele sale aeriene și marina, împreună cu guvernele din Australia, Țările de Jos și Israel.

Forțele aeriene belgiene au primit un lot de rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9X-2 Sidewinder în ianuarie 2017.

În iulie 2016, Raytheon a obținut un contract de 291 de milioane de dolari de la Marina SUA pentru producția de rachete AIM-9X Block II pentru Lotul 16 pentru forțele armate ale SUA și guvernele din Taiwan, Norvegia și Japonia.

În martie 2012, Raytheon a primit un contract de modificare de 97 de milioane de dolari pentru producția inițială la rată redusă a lotului 12 de 19 și 120 de rachete AIM-9X Block II pentru Coreea de Sud și, respectiv, Arabia Saudită.

În septembrie 2012, Kuweit, Malaezia, Oman și Polonia au făcut și cereri pentru achiziționarea de rachete AIM-9X-2 Sidewinder Block II.

 

În decembrie 2004, Raytheon a primit un contract de 158 milioane USD de la US Naval Air Systems Command pentru producerea a 443 de rachete AIM-9X, 153 de rachete de antrenament AIM-9X și echipamente asociate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.