Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite au avertizat 14 țări să nu cumpere cereale ucrainene furate de Rusia

Agerpres - Reuters
congresul SUA

Diplomații americani au emis avertismente către 14 țări, majoritatea din Africa, că rușii încearcă să facă bani vânzându-le cereale ucrainene furate, potrivit The New York Times.

Notificare a fost trimisă la mijlocul lunii mai, însoțită de numele a trei vapoare care fac livrările. Avertismentul SUA ridică o dilemă pentru țările africane, puse să aleagă între a beneficia de crimele de război ale Rusiei și a se opune unui puternic aliat occidental și a refuza alimente ieftine într-un moment în care prețurile grâului cresc și sute de mii mor de foame.

În prezent, continentul african resimte puternic criza aprovizionării cu cereal. Rusia și Ucraina asigură împreună aproximativ 40% din cererea de grâu în Africa. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 17 milioane de oameni din regiunea Cornului Africii (Somalia) mor de foame din cauza secetei devastatoare, în special în Somalia, Etiopia și Kenya. Peste 200.000 de oameni din Somalia sunt în pragul înfometării.

Din cauza acestei nevoi urgente, este puțin probabil ca multe țări africane să ezite să cumpere cereale din Rusia, indiferent de unde provin, spune Hassan Hanneje, directorul Institutului Internațional de Studii Strategice HORN din Kenya.

„Africanilor nu le pasă de unde își iau mâncarea și, dacă cineva are de gând să moralizeze despre asta, se înșeală. Nevoia de mâncare este atât de acută încât nu trebuie să discute despre asta”, a afirmat acesta.

Ministerul Politicii Agrare din Ucraina a acuzat că rușii au furat aproximativ 500.000 de tone de cereale și că a trimis deja 100.000 de tone de grâu în Siria.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.