Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite cer Azerbaidjanului eliberarea unui ziarist răpit din Georgia

Operation World
Azerbaijan

Departamentul de Stat de la Washington a cerut sâmbătă eliberarea ziaristului azer de opoziţie Afgan Muhtarli, răpit din Georgia, repatriat cu forţa şi închis săptămâna aceasta în Azerbaidjan, informează AFP preluat de agerpres.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei SUA, a exprimat preocuparea atât faţă de situaţia lui Muhtarli, arestat în 30 mai, cât şi a vicepreşedintelui Frontului Popular din Azerbaidjan, Gozal Bayramli, arestat pe 25 mai. 

"Cerem guvernului azer să îi elibereze pe toţi cei închişi pentru exercitarea libertăţilor lor fundamentale, în virtutea angajamentelor internaţionale şi faţă de OSCE", a comunicat Departamentul de Stat american. 

Afgan Muhtarli, în vârstă de 43 de ani, refugiat în Georgia din 2015, a fost răpit şi repatriat forţat, a anunţat miercuri avocatul său, citat de AFP. Ziaristul lucra la o anchetă asupra preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Soţia ziaristului a anunţat marţi dispariţia acestuia de la Tbilisi, a precizat avocatul, care a adăugat că Muhtarli a fost răpit de mai mulţi bărbaţi în ţinută civilă, care vorbeau în georgiană, a fost bătut şi apoi predat forţelor de securitate azere. 

Ulterior, Muhtarli a fost dus în Azerbaidjan, unde a fost inculpat pentru tentativa de a introduce ilegal în ţară 10.000 de euro. Avocatul său suţine că este o înscenare. 

Procurorii azeri au afirmat că ziaristul a fost reţinut la graniţă, pe care încerca să o treacă fraudulos, iar asupra sa au fost găsite bancnotele euro. O instanţă din Baku a decis arestarea preventivă a lui Muhtarli timp de trei luni, până la începerea procesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.