Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite, credibilitate 0 în Palestina: Planul econmic propus de americani sfidat complet de Bahrain

Jurnalistii.ro
steag palestina

Nouă palestinieni din zece nu manifestă încredere în planul economic american destinat - potrivit Washingtonului -să amelioreze situaţia economică în Teritoriile palestiniene, conform unui sondaj dat publicităţii miercuri, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Administraţia americană a lui Donald Trump a prezentat în zilele de 25 şi 26 iunie în Bahrain un plan exclusiv economic intitulat 'De la pace la prosperitate' menit să revitalizeze o economie palestiniană aflată în criză cronică.

Statele arabe au participat la această conferinţă, dar palestinienii au refuzat să asiste, acuzând Statele Unite de părtinire în favoarea Israelului.

Sondajul - realizat de Palestinian Center for Policy and Survey Research - este primul efectuat de când planul american a fost dezvăluit, această anchetă având loc între 27 şi 30 iunie.

Citește și: ALERTĂ - CCR a admis conflictul Parlament - ÎCCJ pe completurile specializate

În total, 90% din cele 1.200 de persoane chestionate au declarat că nu cred sau nu au încredere în declaraţiile guvernului american potrivit cărora conferinţa din Bahrain a urmărit ameliorarea condiţiilor lor economice.

Potrivit sondajului, 79% din populaţia palestiniană a sprijinit boicotarea conferinţei, în timp ce doar 15% au avut o atitudine diferită.

Mai mult de trei sferturi dintre cei intervievaţi au declarat că planul american nu va aduce prosperitate economiei palestiniene.

Ginerele şi principalul consilier al lui Donald Trump, Jared Kushner, în fruntea iniţiativei americane, repetă cu regularitate că încearcă să ajungă mai degrabă la palestinienii obişnuiţi decât la liderii lor politici.

Sondajul a arătat totuşi că trei sferturi dintre palestinieni doresc ca liderii lor să respingă planul american. Doar 15% dintre ei au declarat că ar trebui acceptat cu rezerve, în timp ce numai 4% au cerut acceptarea lui necondiţionată.

Citește și: Surpriză TOTALĂ pe piața pensiilor private - Ce s-a întâmplat în luna mai cu activele fondurilor

Planul prezentat în Bahrain vizează investiţii internaţionale de 50 de miliarde de dolari în Teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine în decurs de zece ani, în infrastructură, turism, educaţie şi crearea unui milion de locuri de muncă.

Palestinienii se tem că aspectul politic al planului american, care nu se aşteaptă să fie anunţat înainte de alegerile parlamentare din septembrie în Israel, nu susţine revendicările lor la un stat independent şi acuză Statele Unite că încearcă să cumpere dreptul lor la autodeterminare.

Liderii palestinieni au întrerupt toate contactele oficiale cu administraţia Trump de când aceasta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, în timp ce palestinienii speră să transforme Ierusalimul de Est în capitala statului la care aspiră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.