Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite doresc un rol mai important al NATO în lupta împotriva Statului Islamic

isis

Statele Unite ale Americii fac presiuni asupra NATO să joace un rol mai important împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, punând Washingtonul în opoziţie cu Germania şi Franţa care se tem că această strategie ar putea provoca o confruntare cu vechiul adversar al Alianţei din timpul războiului rece - Rusia, informează miercuri Reuters.

Toate cele 28 de state membre ale NATO fac deja parte din coaliţia de 66 de state care luptă împotriva Statului Islamic, astfel că SUA privesc Alianţa Nord-Atlantică drept o instituţie care poate pune la dispoziţie echipamentul, pregătirea şi expertiza acumulate pe când conducea coaliţia din Afganistan. În încercarea de a recuceri bastioanele Statului Islamic Raqqa din Siria şi Mosul din Irak, Washingtonul doreşte un răspuns european mai important la haosul din apropierea graniţelor Europei. Apelul ministrului american al apărării lui Ashton Carter de ajutor din partea NATO a venit în cadrul primei reuniuni a miniştrilor apărării din coaliţia care luptă împotriva Statului Islamic, organizată săptămâna trecută la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Deşi solicitarea SUA a primit sprijinul Marii Britanii, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul Franţei şi Germaniei. Având în vedere îngrijorările Rusiei cu privire la extinderea NATO în estul Europei, Parisul şi Berlinul sunt îngrijorate de faptul că o mai mare implicare a NATO în Siria ar putea fi privită de Moscova drept o provocare a Alianţei Nord-Atlantice de a-şi extinde influenţa. Pe măsură ce trupele guvernului sirian susţinute de Rusia avansează către frontiera de sud-est a NATO, ostilităţile în creştere între Rusia şi Turcia îi fac pe unii membri ai Alianţei să fie şi mai reticenţi, afirmă diplomaţi. 'NATO şi Rusia nu ar lupta împotriva unui inamic comun', a spus un diplomat NATO.

Ashton Carter a încercat să facă o diferenţă între războiul civil sirian şi lupta împotriva SI, spunând că campania împotriva grupului militant va continua indiferent de situaţie şi le-a cerut aliaţilor să-şi accelereze eforturile. În acest sens, Washingtonul a solicitat NATO să pună la dispoziţie avioanele sale de supraveghere AWACS coaliţiei care luptă împotriva militanţilor SI din Siria. Germania a respins cererea privind avioanele AWACS, ceea ce a condus la un compromis prin care NATO va trimite avioane ţărilor aliate astfel încât aceste state să nu mai fie nevoite să trimită propriul lor echipament pentru a lupta împotriva SI în Siria, au afirmat diplomaţi. Franţa a cerut de asemenea asigurări că solicitarea de avioane AWACS nu înseamnă o mai mare implicare a NATO ca instituţie în coaliţia care luptă împotriva grupării jihadiste.

Cu toate acestea, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat că planificarea unui rol mai mare al Alianţei este 'o schimbare naturală ... o evoluţie naturală a gândirii". 'Toate ţările noastre se află sub o mare presiune, iar acesta este doar începutul. Nu există niciun detaliu, însă există multe oportunităţi care sunt luate în considerare', a mai spus el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.