Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite iau în calcul să furnizeze Ucrainei temutele rachete ATACMS care pot lovi adânc în teritoriul rus

defence-ua.com
ATACMS rachete

La Casa Albă au loc discuții cu privire la posibilul transfer de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, scrie The New York Times, care citează surse din SUA și Europa.

„Doi oficiali americani și un oficial european au confirmat o dezbatere în cadrul administrației Biden cu privire la trimiterea [în Ucraina – n.red.] a câtorva dintre rachetele ghidate sol-suprafață, care sunt rezervate altor tipuri de amenințări”, spun sursele citate.

Arsenalul american de ATACMS este relativ mic, mai scrie The New York Times mai scrie, iar rachetele erau destinate altor planuri militare ale Pentagonului, în special în Peninsula Coreeană.

Aceste noi rachete fabricate în SUA ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Rachetele ATACMS au o rază de acţiune de circa 300 de kilometri.

Franța va transfera rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina pentru a sprijini contraofensiva în curs, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Vilnius. Armata franceză operează rachete de croazieră SCALP-EG, care vor permite lovituri adânc în spatele frontului.

Ucraina a primit deja din Marea Britanie rachetele Storm Shadows cu o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.