Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite fac un pariu de miliarde de dolari. Se dau lupte grele pentru dominarea pieței mondiale de semiconductori

CNN
cipuri semiconductori

Administraţia Biden urmează să acorde subvenţii de miliarde de dolari marilor producători de cipuri folosite de o serie de industrii incluzând sistemele de telefonie mobilă 5G, automobile conectate, computere ultraperformante şi multe altele, scrie News.ro.

Aceste planuri vin în contextul în care anii trecuti majoritatea constructorilor auto s-au confruntat cu un deficit de aprovizionare cu semiconductori, ceea ce a scos în evidență importanța acestei tehnologii-cheie. O mare parte din semiconductori se realizează în Taiwan și China, iar un eventual conflict militar între cele două state ar provoca întreruperi ale alimentării mondiale cu semiconductori.

Statele Unite vor să devină astfel și principalul hub mondial pentru producţia de semiconductori, care să deservească și Europa.

Problema suveranității

"Fără capacităţi europene autonome de producţie microelectronică, nu va exista o suveranitate digitală europeană", cred oficialii europeni în contextul în care  Europa este responsabilă pentru mai puţin de 10% din producţia mondială de procesoare şi alte componente microelectronice.

Uniunea Europeană a ajuns la finalul anului trecut la un acord (EU Chips Act) privind un plan de 43 miliarde de euro pentru a extinde industria de semiconductori, în încercarea de a prinde din urmă Statele Unite şi Asia.

În timp ce iniţial Comisia Europeană a propus finanţarea doar a fabricilor care produc cipuri de ultimă generaţie, guvernele UE şi parlamentarii europeni au extins prevederile legii pentru a acoperi întregul lanţ valoric, inclusiv cipuri mai vechi, precum şi facilităţile de cercetare şi design.  Compania americană Intel, care obţine subvenţii din Germania pentru noua unitate de producere a cipurilor, a salutat acordul.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente.

Industria din Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producerea şi exporturile de semiconductori.

Statele Unite pompează fonduri importante

Administraţia Biden urmează să acorde subvenţii de miliarde de dolari companiilor de top producătoare de semiconductori, inclusiv Intel şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, în săptămânile următoare, pentru a ajuta la construirea de noi fabrici în Statele Unite, a relatat sâmbătă publicaţia Wall Street Journal.

Anunţurile viitoare au ca scop lansarea producţiei de semiconductori avansaţi, care alimentează smartphone-uri, inteligenţă artificială şi sisteme de arme, a scris WSJ, citând directori din industrie familiarizaţi cu negocierile.

Printre beneficiarii probabili ai subvenţiilor se numără Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Samsung Electronics, Micron Technology, Texas Instruments şi GlobalFoundries.

În decembrie anul trecut, secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat că va acorda aproximativ o duzină de premii de finanţare pentru cipuri semiconductoare în cursul anului viitor, inclusiv anunţuri de mai multe miliarde de dolari care ar putea remodela drastic producţia de cipuri din SUA.

Prima finanţare a fost anunţată în decembrie, în valoare de peste 35 de milioane de dolari, pentru o unitate a BAE Systems în Hampshire, pentru a produce cipuri pentru avioane de luptă, parte a unui program de subvenţii ”Chips for America” de 39 de miliarde de dolari, aprobat de către Congresul SUA în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.