Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite, Qatar și Rusia au furnizat aproape 70% din gazul natural lichefiat primit în Europa în 2021

GNL gaz natural lichefiat

În 2021, o mare parte a aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) a Europei a provenit din Statele Unite, Qatar și Rusia. Combinate, aceste trei țări au reprezentat aproape 70% din totalul importurilor de GNL din Europa, potrivit datelor CEDIGAZ.

Statele Unite au devenit cea mai mare sursă de GNL din Europa în 2021, reprezentând 26% din totalul GNL importat de țările membre ale Uniunii Europene (UE-27) și Regatul Unit (Marea Britanie), urmate de Qatar cu 24% și Rusia cu 20%. În ianuarie 2022, Statele Unite au furnizat mai mult de jumătate din toate importurile de GNL în Europa pentru luna respectivă, informează eia.gov, potrivit Rador.

Exporturile de GNL din Statele Unite către UE-27 și Regatul Unit au crescut de la 3,4 miliarde de picioare cubice pe zi (Bcf/zi) în noiembrie 2021 la 6,5 Bcf/zi în ianuarie 2022. Creșterea exporturilor de GNL din SUA este rezultatul atât a provocărilor de aprovizionare cu gaze naturale în Europa, cât și a diferențelor considerabile de preț între gazul natural produs în Statele Unite și prețurile curente la huburile comerciale europene.

Constrângerile aprovizionării cu gaze naturale în Europa și stocurile scăzute de stocare din ultimul an au contribuit la creșterea recentă a exporturilor de GNL din SUA către Europa. Producția de gaze naturale a Europei a fost în continuă scădere din cauza limitelor de producție pe zăcământul Groningen din Țările de Jos și din cauza scăderilor zăcămintelor mature din Marea Nordului. Pentru a satisface cererea, importurile de gaze naturale ale Europei, în special din Rusia, au crescut în ultimii ani.

Fluxurile de gaze naturale din Rusia au scăzut în cursul anului 2021. Intrările în conducte din Rusia la cele trei puncte principale de intrare (Kondratki în Polonia, Greifswald în Germania și Velke Kapusany în Slovacia, care împreună reprezintă 14,3 Bcf/zi din capacitatea conductelor de import din Rusia) au avut o medie de 10,7 Bcf/zi în 2021, comparativ cu 11,8 Bcf/zi în 2020 și 14,1 Bcf/zi în 2019, conform datelor Refinitiv Eikon. Mai multe gaze naturale livrate prin conducte din Norvegia, care au crescut de la 10,4 Bcf/zi în 2019 și în 2020 la 11,1 Bcf/zi în 2021, nu au fost suficiente pentru a compensa încasările reduse din conducte din Rusia.

Provocările de aprovizionare de pe piața europeană au dus la creșterea prețurilor regionale la gazele naturale. Prețul spot al gazelor naturale la Title Transfer Facility (TTF) din Țările de Jos – cel mai lichid centru virtual de gaze naturale din Europa – a fost tranzacționat la niveluri ridicate. Prețul TTF a fost în medie de 28,52 USD per milion de unități termice britanice (MMBtu) din septembrie 2021 până în prima săptămână din februarie 2022. Prețul TTF a atins vârful la 60,20 USD/MMBtu pe 21 decembrie 2021. Înainte de această creștere bruscă a prețului, prețul TTF era în medie 9,28 USD/MMBtu din ianuarie până în august 2021, 3,28 USD/MMBtu în 2020, 4,45 USD/MMBtu în 2019 și 6,45 USD/MMBtu din 2014 până în 2018.

Din punct de vedere istoric, gazele naturale spot din Europa s-au tranzacționat la prețuri mai mici decât prețurile spot ale GNL din Asia. În ultimele luni, însă, prețurile gazelor naturale din Europa au urmărit îndeaproape prețurile GNL din Asia. În unele zile, prețul gazelor naturale în Europa a depășit prețul GNL din Asia, atrăgând un volum mai mare de livrări flexibile de GNL în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.