Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite ridică o parte din sancțiuni după acordul la care au ajuns guvernul şi opoziţia din Venezuela

adevarul.ro
sua venezuela steag

Executivul american a salutat sâmbătă acordul la care au ajuns guvernul şi opoziţia din Venezuela, considerându-l un pas important în direcţia corectă, şi a autorizat gigantul petrolier Chevron să îşi reia parţial activităţile de extracţie a petrolului în această ţară, informează AFP, citat de Agerpres.

Reprezentanţi ai regimului de la Caracas şi ai opoziţiei politice venezuelene au reluat discuţiile joi, la Ciudad de Mexico, ajungând sâmbătă la un acord de etapă în privinţa protecţiei sociale care va permite în special eliberarea fondurilor venezuelene blocate în străinătate cu scopul de a finanţa proiecte sociale.

"Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a saluta reluarea negocierilor", a declarat un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.

După anunţul acordului, Departamentul Trezoreriei a autorizat Chevron să repornească parţial operaţiunile societăţii mixte deţinute în parteneriat cu compania de stat Petroleos de Venezuela (PdVSA), asigurându-se totodată că "PdVSA nu primeşte niciun venit din vânzările de petrol realizate de Chevron", care nu poate relansa alte activităţi cu PdVSA.

Această ridicare parţială a sancţiunilor "reflectă politica pe termen lung a Statelor Unite, care vizează o ridicare a sancţiunilor condiţionată de progrese concrete în atenuarea suferinţei poporului venezuelean şi pentru a sprijini revenirea democraţiei", potrivit declaraţiei Departamentului Trezoreriei.

Un înalt oficial al administraţiei americane a precizat că restul sancţiunilor "rămân în vigoare şi Statele Unite continuă să le aplice cu fermitate şi să tragă la răspundere pe oricine ar încălca legea americană, ar fi implicat în corupţie sau în nerespectarea statului de drept în Venezuela".

În plus, persoanele şi companiile americane sunt de acum autorizate să furnizeze anumite tipuri de bunuri şi servicii în Venezuela, cu precizarea că persoanele străine care vor participa la aceste tranzacţii nu vor fi supuse sancţiunilor americane.

Discuţiile au fost reluate în luna mai, odată cu relaxarea anumitor sancţiuni americane, în special ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia şi a efectelor războiului asupra preţului petrolului, ceea ce a determinat Statele Unite să îşi reconsidere poziţia faţă de Caracas. Executivul american a recunoscut public că hidrocarburile venezuelene ar putea fi utile pe piaţa internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.