Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite se confruntă cu o inflație record în ultimii 30 de ani

inflatie

Inflația a crescut în septembrie în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, în ciuda scăderii veniturilor personale, a anunțat Departamentul pentru Comerț al SUA, citat de CNBC.

Inflația a crescut cu 0,3% în cursul lunii, ceea ce a dus creșterea anuală la 4,4%, cel mai rapid ritm din ianuarie 1991.

Excluzând costurile cu alimentele și energia, inflația a crescut cu 0,2% pentru luna respectivă, în conformitate cu estimarea Dow Jones, și cu 3,6% pentru perioada de 12 luni, neschimbat față de august, dar cel mai ridicat nivel din mai 1991.

Saltul inflației a venit în condițiile în care veniturile personale au scăzut cu 1% în septembrie, mai mult decât estimarea de 0,4%. Cheltuielile de consum au crescut cu 0,6%, în linie cu estimările Wall Street.

Rata globală a inflației a fost influențată de o creștere de 24,9% a costurilor cu energia și de un avans de 4,1% la alimente. Prețurile serviciilor au crescut cu 6,4% pe an, în timp ce bunurile au crescut cu 5,9%.

Salariile au crescut cu 4,6%, față de 2,7% din septembrie 2020.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, fost președinte al Fed, a declarat că se așteaptă ca inflația să se disipeze, deși ea și alți oficiali au recunoscut că a fost mai persistentă și mai durabilă decât se aștepta.

"Inflația de la an la an rămâne ridicată și se va menține pentru o perioadă de timp, pur și simplu din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja în primele luni ale anului", a declarat Yellen pentru CNBC de la summitul G-20. "Dar ratele lunare cred că vor scădea în a doua jumătate a anului. Cred că vom asista la o revenire la niveluri apropiate de 2%".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.