Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite şi-au intenficat presiunea asupra Kosovo şi Serbiei pentru normalizarea legăturilor

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Statele Unite şi-au intensificat joi presiunea asupra Kosovo şi Serbiei pentru a face concesii şi a reînnoi eforturile pentru normalizarea relaţiilor, relatează DPA, potrivit AGERPRES.

Trimisul special al preşedintelui american Donald Trump, Richard Grenell, a spus că, pentru a permite ca acest proces să avanseze, Kosovo trebuie să renunţe la taxele punitive de import asupra bunurilor din Serbia.

În noiembrie 2018, Pristina a introdus aceste tarife ca răspuns la o campanie a Belgradului menită a o împiedica să adere la organizaţiile internaţionale. Serbia face de asemenea campanie în rândul statelor membre ale ONU care au recunoscut Kosovo să revină asupra acestei decizii.

Citește și: EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

"Dacă vrem să avansăm, este important ca tarifele să fie eliminate", a spus Grenell, după ce s-a întâlnit cu potenţialul viitor prim-ministru, Albin Kurti, la Pristina.

Kurti, care are o poziţie dură în privinţa Serbiei, încearcă să formeze o coaliţie de guvernare de la alegerile din octombrie.

Grenell a mai declarat că Belgradul trebuie să pună capăt campaniei împotriva Kosovo. "Tarifele trebuie eliminate, iar în acelaşi timp Serbia trebuie să renunţe la campania împotriva recunoaşterii" Kosovo, a spus el.

Ambasadorul american urmează să zboare vineri la Belgrad pentru a se întâlni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Vizita sa vine după ce Serbia şi Kosovo au convenit marţi să restabilească zborurile directe între Belgrad şi Pristina după aproape 20 de ani.

Citește și: Inspecția Muncii a desfășurat 121.273 de controale și a aplicat amenzi de 127 milioane de lei în 2019

Fostă provincie a Serbiei, Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la nouă ani după ce majoritatea albaneză s-a răzvrătit împotriva controlului Belgradului. A izbucnit un război, ceea ce a atras intervenţia NATO împotriva Serbiei.

Serbia refuză în continuare să accepte pierderea teritoriului şi a fost de acord cu discuţiile pentru normalizare moderate de UE doar pentru a putea avansa pe drumul spre aderarea la UE. Însă discuţiile sunt blocate, părţile acuzându-se reciproc pentru acest blocaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.