Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite sunt cu ochii pe Coreea de Nord în privința programului nuclear: Rex Tillerson, mesaj clar către Phenian

Time
Rex Tillerson

Statele Unite "urmăresc atent" semnele indicând că Phenianul doreşte discuţii directe asupra programului său nuclear, a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un interviu acordat canalului CBS, citat de AFP.

"Activitatea mea ca şef al diplomaţiei este să mă asigur că nord-coreenii ştiu că păstrăm canalele de comunicare deschise", a spus el în emisiunea 60 Minutes care urmează să fie difuzată duminică.

Citește și: Șoc în Marea Britanie: Șeful partidului eurofob a fost DEMIS! Ce ar fi spus fosta sa prietenă despre logodnica prinţului Harry

"Îi urmăresc atent. Nu trimit prea multe mesaje pentru că nu avem nimic să le spunem până în prezent", a explicat el, lansând la adresa regimului de la Phenian: "Vă aştept să-mi spuneţi că sunteţi dispuşi să discutaţi".

Statele Unite încearcă de mai mulţi ani să împiedice dezvoltarea programelor nuclear şi balistic nord-coreene, considerate de Washington ca o ameninţare "existenţială". Regimul condus de Kim Jong Un a efectuat anul trecut mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale ICBM cu rază de acţiune suficient de mare pentru a lovi teritoriul american, iar în septembrie a desfăşurat cel mai puternic test nuclear de până acum.

De la instalarea la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, are o poziţie ambiguă, ameninţând Coreea de Nord cu lovituri preventive ori cu "distrugerea completă" a ţării în cazul unui atac, dar s-a arătat şi pregătit pentru dialog. Relaţiile s-au destins recent şi Washingtonul s-a declarat interesat de discuţii bilaterale directe.

"Primim mesaje" din partea Coreii de Nord şi "cred că ne exprimăm clar asupra modului în care dorim să se deruleze această primă conversaţie", a precizat Rex Tillerson, subliniind că Washingtonul nu va face nicio concesie.

"Nu avem niciun morcov pentru a-i convinge să vorbească, avem beţe groase şi asta trebuie ei să înţeleagă", a adăugat ministrul american, conform Agerpres.

Citește și: Scandal URIAȘ stârnit de premierul Poloniei: Prim-ministrul de la Varșovia a vorbit despre 'autori evrei' ai Holocaustului

"Am spus de ceva vreme că este într-adevăr de competenţa nord-coreenilor să decidă când sunt pregătiţi să demareze (discuţia) cu noi în mod sincer", a spus şeful diplomaţiei SUA la 12 februarie, cu ocazia unei vizite în Egipt. El a precizat că regimul condus de Kim Jong Un ştie "care sunt condiţiile necesare pentru negociere".

Washingtonul doreşte ca Phenianul să facă paşi concreţi spre denuclearizare înainte de orice discuţie, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.