Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite, uimite de extremistii jihadisti Statul Islamic

statul islamic califat


SI este 'mai sofisticat şi mai bine finanţat decât orice alt grup terorist pe care l-am cunoscut. Merge mai departe decât orice alt grup terorist', a spus ministrul în cursul unei conferinţe de presă organizate la Washington la 48 de ore după difuzarea unei înregistrări în care jurnalistul american James Foley este executat de jihadişti sunniţi.

SI reuneşte 'ideologia şi sofisticarea cunoştinţelor sale militare tactice şi strategice'.

Este pentru prima dată când un responsabil al administraţiei preşedintelui Barack Obama a descris ameninţarea reprezentată de Statul Islamic în termeni atât de tari, comentează AFP.

Chuck Hagel nu a vorbit însă despre raidul pe care autorităţile americane l-ar fi organizat în Siria în iulie pentru salvarea ostaticilor americani, printre care şi James Foley, şi care a eşuat.

Asasinarea jurnalistului 'este un nou exemplu de ideologie barbară şi nemiloasă' a SI, a mai spus şeful Pentagonului.

Dacă SI ar fi reuşit să se extindă în toată regiunea şi să instaleze un califat durabil 'Orientul Mijlociu ar fi fost profund schimbat şi asta ar fi creat un mediu de securitate care ne-ar fi ameninţat în foarte multe moduri', a spus la rândul său şeful statului major interarme, gen. Martin Dempsey, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Gen. Dempsey a estimat totuşi că cele 90 de lovituri americane împotriva jihadiştilor în nordul Irakului de la 8 august au permis 'să li se taie elanul'.

'Pot fi controlaţi, apoi învinşi', a dat el asigurări. Dar, a continuat el, pentru a reuşi acest lucru 'va trebui să-i atacăm şi în Siria', nu numai în Irak.

'Va trebui să-i atacăm de ambele părţi ale acestei frontiere (dintre Irak şi Siria) care nu mai există. Asta va fi posibil atunci când vom avea o coaliţie în măsură să învingă Statul Islamic', a adăugat cel mai mare gradat america

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.