Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite vor susţine ţările care consideră că China le-a încălcat drepturile maritime în Marea Chinei de Sud (Mike Pompeo)

marea chinei de sud

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite vor susţine ţările care consideră că China le-a încălcat drepturile maritime în Marea Chinei de Sud, dar a sugerat că vor face acest lucru prin mijloace diplomatice, nu militare, transmite Reuters preluat de news.ro

”Vom susţine ţările din lume care recunosc că China le-a încălcat drepturile teritoriale, precum şi cele maritime”, a declarat Pompeo reporterilor.

”Le vom acorda asistenţă, fie prin organismele multilaterale, fie prin ASEAN, fie prin mijloace legale, ne vom folosi de toate instrumentele posibile”, a spus Pompeo într-o conferinţă de presă, referindu-se la sociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), care reuneşte 10 membri.

Statele Unite au respins, luni, pretenţiile Chinei la resursele offshore din majoritatea Mării Chinei de Sud, fiind criticate de China, care a afirmat că poziţia americană provoacă tensiuni în regiune.

Declaraţia de luni a marcat prima oară când Statele Unite au luat poziţie faţă de pretenţiile Chinei în Marea Chinei de Sud, pe care le consideră ”complet ilegale”.

Statele Unite se opun de mult timp pretenţiilor expansioniste ale Chinei în Marea Chinei de Sud, trimiţând în mod regulat nave de luptă în acele ape strategice, pentru a demonstra libertatea navigaţiei în regiune. Comentariile de luni au reflectat un ton mai aspru.

China are pretenţii asupra a 90% din Marea Chinei de Sud, unde ar putea exista resurse energetice, dar Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au la rândul lor pretenţii pentru părţi din această mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.