Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Staţii pentru încărcarea autobuzelor electrice vor fi amplasate în parcările de la Arena Naţională

tpbi.ro
TPBI stb autobuz

Un număr de 13 staţii de încărcare lentă destinate noilor autobuze electrice vor fi amplasate în parcările de la Arena Naţională, pentru o perioadă maximă de doi ani, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.

Staţiile de încărcare vor fi amplasate la Arena Naţională temporar, până la finalizarea lucrărilor de la depourile Bucureştii Noi, Berceni şi Bujoreni, care vor fi amenajate în vederea deservirii autobuzelor electrice.

În perioada în care Arena Naţională va fi închiriată pentru organizarea diverselor evenimente se va interzice accesul şi încărcarea autobuzelor în parcul din jurul stadionului. Pentru evitarea accidentelor, va fi realizat un culoar special destinat accesului autobuzelor, având în vedere că parcul este tranzitat şi folosit de foarte multe persoane, prevede documentaţia ataşată proiectului.

Conform raportului de specialitate, în incinta imobilului din Bulevardul Basarabia nr. 41-43, unde se află Arena Naţională, s-au identificat două posturi trafo disponibile, care pot asigura încărcarea de autobuze electrice.

În iunie 2023, Primăria Capitalei şi BMC Truck & Bus SA au încheiat contractul pentru furnizarea a 100 de autobuze electrice şi 100 de staţii de încărcare lentă, în valoare totală de 290 de milioane de lei.

Consiliera municipală PSD Florentina Gherghiceanu a atras atenţia asupra faptului că în perioada în care stadionul va fi închiriat nu va fi posibilă încărcarea autobuzelor, ceea ce va afecta serviciul de transport în comun.

"Parcul este domeniu public şi nu putem să îi schimbăm destinaţia. Avem o HG care spune că ne dă stadionul şi parcul din jurul lui, ca să îl facem, dar nu să facem piste de autobuze. Dacă avem un eveniment care durează două zile, ce facem cu acele autobuze, în condiţiile în care în propunere se spune că pe durata închirierii stadionului, nu se pot folosi autobuze? Discutăm de zeci de autobuze", a explicat ea.

Directorul executiv al Direcţiei Transporturi, Ion Victor Tărtăcuţă, a declarat că staţiile de încărcare vor fi amplasate pe actualele parcări şi nu vor afecta spaţiul verde. El a menţionat că Arena Naţională se află în apropierea depoului Vatra Luminoasă, care deţine infrastructura necesară pentru asigurarea activităţilor zilnice de verificare şi întreţinere a autobuzelor electrice.

Potrivit acestuia, cele 13 staţii vor fi amplasate temporar la Arena Naţională, până la finalizarea lucărilor de la depourile Bucureştii Noi, Berceni şi Bujoreni, care vor fi amenajate în vederea deservirii autobuzelor electrice. Investiţiile de la cele trei depouri totalizează 60 de milioane de lei, TVA inclus, iar durata estimată de realizare este cuprinsă între 11 - 15 luni.

El a precizat că, până în prezent, au fost montate 20 de staţii de încărcare în cadrul Uzinei de Reparaţii Atelierele Centrale, care încarcă pe timp de noapte 40 de autobuze.

"Din decembrie 2022, am început să port toate discuţiile care au avut legătură cu posibilitatea încărcării în depouri. Din păcate, furnizorii de energie, în realitate, în Bucureşti, nu au mai făcut nimic de 30 de ani. Puterea instalată în Bucureşti a rămas la fel, dar consumurile sunt mult mai mari. (...) Cu minime eforturi şi costuri putem să punem cele 13 staţii în cele două parcări. Iar acolo, spre deosebire de URAC, putem încărca de 3-4 ori pe zi maşinile", a menţionat Ion Victor Tărtăcuţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.