Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statuia faraonului Ramses din camera întunecată a Marelui Templu: Fenomenul are loc de două ori pe an

Statuia faraonului Ramses al II-lea a fost luminată vineri în zori de razele soarelui la Abu Simbel, în sudul Egiptului, un fenomen care are loc doar de două ori pe an, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si O copie a dosarul Tel Drum, în care este cercetat Liviu Dragnea, a fost trimisă Secției pentru Magistrati - Anunțul făcut de Nistor Călin

Cele două temple de la Abu Simbel, sculptate în stâncă pe un deal cu vedere la Nil, în Egiptul de Sus, se află la 200 km sud de Assuan.

Dedicate lui Osiris şi lui Isis, cele două temple fost construite de către unul dintre cei mai faimoşi faraoni, Ramses al II-lea, care a condus Egiptul între anii 1279 şi 1213 î.Hr..

Numeroşi vizitatori, printre care mai mulţi oficiali egipteni şi un grup de ambasadori africani, au admirat statuia lui Ramses al II-lea luminată de răsăritul soarelui, potrivit unui comunicat al Ministerului al Turismului.

Razele soarelui traversează camera întunecată a Marelui Templu al lui Ramses al II-lea, iluminând statuia faraonului, în fiecare an pe 22 februarie şi pe 22 octombrie.

Istoricii cred că alinierea solară a acestui templu, cu o vechime de 3000 de ani, era destinată marcării naşterii şi încoronării faraonului.

Condusă de ministrul Turismului Rania al-Mashat şi de ministrul pentru Antichităţi Khaled al-Enani, vizita de vineri la acest sit face parte din eforturile de a stimula turismul egiptean, grav afectat de ani de criză, după revolta populară din 2011.

Egiptul caută, de asemenea, să-şi consolideze influenţa pe continentul african, în condiţiile în care această vizită vine la două săptămâni după ce preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Africane în 2019.

Abu Simbel este una dintre bijuteriile din vechia Nubie, ale cărei graniţe se întindeau de-a lungul Nilului, pe teritoriul Egiptului şi Sudanului de azi.

Acest complex antic renumit, extrem de apreciat de turişti, a fost salvat de creşterea apelor Nilului cu aproximativ 50 de ani în urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.