Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul american Georgia a adoptat o lege foarte restrictivă împotriva avortului

www.testsarcina.ro
test de sarcină

Guvernatorul statului american Georgia a promulgat marţi o lege care le interzice femeilor în acest stat american conservator să avorteze din momentul în care bătăile de inimă ale fătului pot fi detectate, transmite AFP potrivit Agerpres.

Criticii textului afirmă că acesta înseamnă de facto interzicerea avorturilor, dar fiind că bătăile inimii pot fi auzite din a şasea săptămână de sarcină, când multe femei nu sunt conştiente încă de starea lor de graviditate.

Guvernatorul republican Brian Kemp a semnat textul, printre cele mai restrictive din ţară, în pofida ameninţării de boicot din partea mai multor staruri de la Hollywood.

Zeci de actori, printre care Ben Stiller, Alec Baldwin şi Alyssa Milano, au transmis într-o scrisoare că nu vor mai putea lucra 'cu conştiinţa împăcată' în Georgia - un loc popular pentru turnarea de filme - dacă legea va fi promulgată.

'Îi apărăm pe inocenţi, pe vulnerabili, pe cei care nu pot vorbi pentru ei înşişi', a replicat guvernatorul, punându-şi semnătura pe text, care va intra în vigoare în ianuarie 2020 şi prevede totuşi excepţii pentru cazurile de viol, incest sau risc pentru viaţa mamei.

Legea, care se înscrie într-o amplă ofensivă antiavort, vizează să testeze limitele deciziei emblematice 'Roe v. Wade' a Curţii Supreme, care a recunoscut în 1973 dreptul femeilor de a avorta atât timp cât fetusul nu este viabil.

Texte similare adoptate în Kentucky şi Mississippi au fost blocate de tribunale şi este probabil ca legea din Georgia să aibă aceeaşi soartă.

ACLU, puternica organizaţie de apărare a drepturilor civice, a anunţat deja că va sesiza foarte curând justiţia.

Dacă judecători federali vor bloca textul, statul Georgia va face recurs în speranţa că se va ajunge la Curtea Supremă, pe care o va convinge să revină asupra deciziei din 1973.

Această strategie, care nu este nouă, a revenit în forţă după ce în componenţa Curţii Supreme au intrat doi judecători numiţi de preşedintele american Donald Trump şi care au dat o majoritate conservatoare acestei instituţii.

Institutul Guttmacher, care apără dreptul femeilor de a dispune de propriul corp, a consemnat peste 300 de măsuri antiavort adoptate în acest an în 28 de state americane.

Ohio, Missouri şi Tennessee sunt la rândul lor pe cale să adopte legi zise ale 'bătăii de inimă', la fel ca Georgia. Legislatorii din Alabama vor să le interzică medicilor să practice avorturile, sub pedeapsa cu închisoarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.