Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul canadian s-a oferit să eutanasieze o paralimpică atunci când a cerut un ascensor pentru scări

news.yahoo.com
paralimpica christine gauthier

O veterană a armatei paralimpice a uimit legislatorii din Canada când a afirmat că un oficial guvernamental s-a oferit să-i dea echipament de eutanasie în timp ce se lupta pentru a i se instala un lift pentru scaune cu rotile în casa ei, anunță Yahoo News.

Caporalul în retragere Christine Gauthier, care a concurat la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro din 2016, a declarat joi că lucrătorul de caz din cadrul Departamentului pentru veterani, care nu a fost numit, s-a oferit în scris să îi ofere un dispozitiv de moarte asistată medical, a relatat CBC.

"Am o scrisoare în care se spune că, dacă sunteți atât de disperată, doamnă, vă putem oferi MAID, asistență medicală la moarte", a declarat doamna Gauthier, în vârstă de 52 de ani, în fața unei comisii pentru afaceri cu veteranii din Camera Comunelor, potrivit CBC.

Se crede că altor trei veterani cu dizabilități li s-a oferit același echipament, potrivit Global News. Mărturisind în limba franceză, doamna Gauthier a declarat că i-a scris premierului Justin Trudeau pentru a-și exprima îngrijorarea.

Trudeau a declarat vineri că incidentul a fost "absolut inacceptabil", a relatat CBC.

"Urmărim investigațiile și schimbăm protocoalele pentru a ne asigura ceea ce ar trebui să pară evident pentru noi toți: nu este locul celor de la Veterans Affairs Canada, care ar trebui să fie acolo pentru a-i sprijini pe acei oameni care au făcut un pas pentru a-și servi țara, să le ofere asistență medicală pe patul de moarte", ar fi spus Justin Trudeau.

Asistența medicală pe moarte este legală în Canada din 2016 pentru rezidenții bolnavi în fază terminală. Legea a fost extinsă în 2022 la persoanele care trăiesc cu dizabilități sau dureri debilitante, chiar dacă viața lor nu este în pericol imediat.

Grupul de susținere Dying With Dignity descrie procedura ca fiind "determinată de compasiune, de încetarea suferinței și a discriminării și de dorința de autonomie personală".

Însă unii apărători ai drepturilor omului și grupuri religioase spun că reglementările sunt susceptibile de abuzuri, nu dispun de garanțiile necesare și pot deprecia viața persoanelor cu handicap.

Săptămâna trecută, în fața aceleiași comisii, ministrul canadian al veteranilor, Lawrence MacAulay, a declarat că nu mai puțin de cinci cazuri de veterani cărora li s-a oferit echipamentul de eutanasie de către un funcționar din cadrul Departamentului pentru veterani au fost sesizate Poliției Regale Canadiene Călare.

El a spus că toate cazurile au implicat un singur angajat, care a fost între timp suspendat. Legiuitorii și-au cerut scuze față de doamna Gauthier, o paracanoistă de cinci ori campioană mondială care a participat și la Jocurile Invictus din acest an.

Christine Gauthier și-a pierdut folosirea picioarelor după ce a suferit o accidentare în timpul antrenamentului militar din 1989.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.