Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul de drept nu trebuie legat de fondurile europene, susține președintele Lituaniei

Orca
Lituania steag

Aspectele privind statul de drept nu ar trebui să fie legate de finanţarea de la Uniunea Europeană, a susţinut marţi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, după o întâlnire cu omologul său polonez Andrzej Duda, transmite Reuters.

''Cred că din punct de vedere moral este nociv şi incorect să se lege principiile supremaţiei legii de resurse financiare'', a declarat şeful statului lituanian într-o conferinţă de presă.

''Chiar dacă juridic ar fi posibil, moral ar constitui un precedent foarte toxic care ar afecta în mod inimaginabil unitatea Uniunii Europene'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Nauseda s-a oferit să joace rolul de mediator între Polonia şi Comisia Europeană.

Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, a început în urmă cu câţiva ani o reformă a sistemului judiciar al ţării, pe fondul acuzaţiilor că judecătorii sunt supuşi presiunilor politice.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varşovia, unele cazuri ajungând chiar la nivelul Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

În luna iulie, CJUE a decis că o cameră disciplinară creată în 2018 în cadrul Curţii Supreme poloneze nu garantează deplin independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Membrii acestei camere sunt selectaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii din Polonia, ai cărui membri sunt numiţi de către parlamentul polonez. Potrivit CJUE, Consiliul Naţional al Magistraturii ''a fost reorganizat semnificativ de executivul şi legislativul poloneze'', iar independenţa sa ''poate ridica dubii justificabile''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.