Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic a atacat o nouă țară: Revendică, în premieră, un atentat sinucigaș

jihad jihadisti islam islamisti

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat în premieră un atentat sinucigaş în Somalia, relatează miercuri agenţiile DPA şi AFP. Este vorba de un atac soldat cu cinci morţi produs marţi în oraşul Bosaso de pe coasta nordică a statului african.

Atentatul a fost comis în regiunea semiautonomă Puntland, unde au avut loc de-a lungul timpului numeroase atacuri executate de islamişti shebab, asociaţi cu Al-Qaida. În aceeaşi regiune operează însă şi un grup de combatanţi care au părăsit rândurile miliţiilor shebab pentru a se alătura Statului Islamic, scrie agerpres.ro.

Citește și: Tom Cruise anunță un nou film Top Gun

Potrivit agenţiei SITE, care monitorizează site-urile de internet islamiste, SI a revendicat marţi seara, prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq, "operaţiunea de martiraj" din Bosaso, precizând că pentru aceasta a fost folosită "o veste încărcată cu explozibili".

Autorul atentatului a detonat încărcătura la un punct de control din oraşul-port din golful Aden. "Forţele de securitate l-au oprit pe suspect în timp ce acesta se apropia, moment în care acesta s-a aruncat în aer, omorând cinci persoane. Un membru al forţelor de securitate şi patru civili au fost ucişi în explozie", a explicat pentru AFP un responsabil al poliţiei locale. Mai mulţi martori au menţionat că explozia a avut loc în apropierea unui hotel folosit de responsabili locali ca loc de întrunire.

Citește și: Investigație marca RISE PROJECT: Cum a fost privatizat Bucureștiul

Despre gruparea desprinsă din miliţiile shebab se ştie că este condusă de somalezul Abdulqadir Mumin, care s-a alăturat SI în octombrie 2015 şi din august 2016 se află pe lista teroriştilor internaţionali a Departamentului de stat al SUA. Născut la Puntland la o dată necunoscută, Mumin a trăit în Suedia o vreme, după care s-a instalat în Anglia şi a dobândit cetăţenia Marii Britanii, câştigând, în anii 2000, reputaţia de predicator înflăcărat şi răzbunător.

Statul Islamic a mai revendicat la începutul lui februarie un atac armat, dar nu unul sinucigaş, asupra unui hotel din Bosaso, soldat cu moartea a patru gărzi şi a doi atacatori.

Citește și: Marile companii japoneze introduc terapia cu pisici: Cât de eficientă e / VIDEO

Pe de altă parte, un specialist în problemele Cornului Africii, Rashid Abdi, a declarat pentru France Presse că trebuie privite cu "prudenţă revendicările SI, pentru că au tendinţa să revendice tot".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.