Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic revine în Siria - Execuții sumare pe drumul spe Damasc

statul islamic

Jihadişti din gruparea Stat Islamic au executat cu focuri de armă 11 persoane în două zile în Siria, în principal combatanţi pro-regim, pe un drum de deşert din estul ţării, a raportat luni organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP potrivit Agerpres.

Trupurile a "şapte combatanţi sirieni ai unei miliţii pro-regim" au fost găsite luni, în zori, în provincia estică Deir Ezzor, pe un drum care leagă capitala acestei regiuni, ce se învecinează cu Irakul, de capitala ţării, Damasc, a precizat OSDO.

Cu o zi înainte, pe un alt tronson al aceluiaşi drum, jihadişti din SI au ucis un ofiţer al armatei siriene, doi soldaţi şi o femeie, punând stăpânire pe vehiculul la bordul căruia se aflau aceştia, a informat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Stat Islamic nu a revendicat deocamdată aceste asasinate pe aplicaţia de mesagerie Telegram, unde organizaţia îşi publică de obicei comunicatele.

După ce a fost înfrânt în Siria în martie 2019, SI desfăşoară regulat atacuri sângeroase, în special în vastul deşert din centrul sirian, care se întinde din provincia Homs (centru) până în provincia Deir Ezzor.

În acelaşi sector, 11 soldaţi ai regimului de la Damasc au fost ucişi la 7 mai, într-o ambuscadă imputată de OSDO grupării SI.

Atacurile jihadiştilor în Siria ţintesc atât armata siriană şi aliaţii acesteia, cât şi forţele kurde, susţinute de multă vreme de Washington în lupta lor anti-SI.

După ce a proclamat în 2014 un "califat" ce se întindea pe teritorii din Siria şi Irak, SI a început să sufere înfrângeri una după alta în ambele ţări, după care a fost învins în totalitate anul trecut.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea manifestaţiilor prodemocratice de regimul de la Damasc, s-a transformat treptat într-un conflict complex cu implicarea a numeroşi beligeranţi, printre care grupări jihadiste şi puteri străine, şi s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.