Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic se extinde: Teroriștii au cuprins o nouă țară, dar în Africa

statul islamic

Luptători ai grupării jihadiste Statul Islamic au ocupat teritorii în sudul Somaliei pentru prima dată, în contextul tensiunilor tot mai mari între gruparea militantă al-Shabaab şi susţinătorii SI din această ţară, au declarat miercuri, pentru DPA, localnici şi oficiali somalezi.

Pentru prima dată, miliţii islamiste armate formate din foşti membri ai al-Shabaab, dar care au trecut recent de partea Statului Islamic, au capturat un mic district din apropiere de graniţa dintre Somalia şi Kenya în regiunea somaleză Juba Inferioară.

Citește și: PNL suferă pierderi importante: Un număr uriaș de primari nu trec testul de integritate

Circa 70 de militanţi puternic înarmaţi au intrat în oraşul Tul-Barwaqo din apropiere de oraşul-cheie Dhobley după ce trupe din regiunea Jubaland din Somalia s-au retras fără luptă, a declarat un 'înţelept' local, Abdullahi Muse.

"Strigau 'Allahu Akbar, suntem băieţii Statului Islamic'. Au dat foc locuinţei administratorului districtului", a adăugat sursa citată.

Citește și: Ea ar putea fi prima remaniată din Guvernul Dacian Cioloș: ”Am o părere foarte proastă”

Abdinasir Seerar, purtător de cuvânt al administraţiei locale Jubaland, a confirmat pentru DPA căderea oraşului Tul-Barwaqo în mâinile celor pe care el i-a descris ca fiind 'luptători ai Statului Islamic'.

Acesta este primul caz în care Statul Islamic capturează teritorii din sudul Somaliei, potrivit purtătorului de cuvânt citat, scrie agerpres.ro

Citește și: Detonare în Dosarul Microsoft: Declarații ȘOCANTE date azi în fața judecătorilor

Un ofiţer de informaţii somalez de la Mogadishu a declarat pentru DPA că ultimele evoluţii pot fi considerate "o demonstraţie de putere a susţinătorilor Daesch (acronimul arab al Statului Islamic - n.r.) în Somalia, care au parte de confruntări sângeroase în ultimele două săptămâni cu fosta lor grupare, al-Shabaab".

Oficialul din cadrul serviciilor secrete, citat sub acoperirea anonimatului, a adăugat că "suntem de părere că această facţiune a Daesh şi-a creat deja bastioane în partea de nord a ţării, în special în regiunea Puntland".

"Asta înseamnă că acum avem o nouă grupare teroristă, Statul Islamic din Africa de Est, care capturează noi părţi din Somalia", a adăugat el.

Citește și: Vladimir Putin e gata să recurgă la arma nucleară: ”Sper să nu fie nevoie!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.