DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Statutul Elevului', o 'dulcegărie' menită să distragă atenția de la problemele REALE / SONDAJ

sondaje-de-opinie

După ce Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat „Statutul Elevului“ (primul document care reglementează drepturile și obligațiile elevilor), Didactic.ro a realizat un sondaj despre părerea dascălilor în această privință.

Începând cu anul școlar 2016-2017, elevii înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional vor beneficia de prevederile primului document în care le sunt stipulate drepturile (educaționale, de asociere / exprimare și drepturi / modalități de recompensare) și obligațiile. În acest context, Didactic.ro, comunitatea online a dascălilor din România și cel mai mare portal de resurse educaționale din țară, a realizat un sondaj pentru a urmări părerile dascălilor despre această noutate.

Drepturi, sancțiuni și controverse

Între prevederile „Statutului Elevului“ sunt: accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul educaţional, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.

De asemenea, „Statutul Elevului“ prevede îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor acestui statut sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcţie de gravitatea acestora. Sancțiunile variază, în funcție de gravitatea faptei, de la observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale Bani de liceu, a bursei profesionale, până la mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare și, în ultimă instanță, exmatricularea.

Probabil unul dintre cele mai controversate puncte ale documentului este propunerea ca elevii de liceu din clasele XI-XII să aibă dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei cu susținerea a două treimi din totalul de elevi ai clasei, printr-o cerere către conducere în care se prezintă temeiul acțiunii. Solicitarea va fi analizată de către direcțiune și, dacă va fi considerată justificată, va fi discutată în consiliul clasei, comitetul de părinți și Consiliul de Administrație.

Didactic.ro – Părerile dascălilor despre „Statutul Elevului“

La întrebarea „Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică Statutul elevilor. Care este părerea dumneavoastră despre noutăţile din acest document?“, răspunsurile profesorilor au fost:
·         3.38 % - Ar putea reprezenta o mică revoluție în sistemul de educație
·         7.04 % - Sunt de acord ca elevii să aibă dreptul de a protesta dacă sunt nemulțumiți
·         13.8 % - Sunt de acord ca tinerii liceeni să poată cere schimbarea unui dascăl, dacă ideea este susținută de cel puţin două treimi din totalul de elevi ai clasei
·         36.06 % - Nu sunt de acord ca liceenii să aibă dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei.
·         39.72 % - Este tot o „dulcegărie“ menită să distragă atenția de la problemele REALE ale școlii

Didactic.ro – Un produs Intuitext

Didactic.ro este comunitatea online a dascălilor din România și cel mai mare portal de resurse educaționale din țară.

Didactic.ro este un produs Intuitext (compania de software educațional din cadrul grupului Softwin). Intuitext mai are în portofoliu și alte comunități (www.admitereliceu.ro, www.suntparinte.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro ), dar și produsele educaționale www.scoalaintuitext.ro (dedicat copiilor din clasele I-II) și www.examenultau.ro (pentru copiii din clasele VII-VIII care își doresc să se pregătească eficient atât pentru temele zilnice la Matematică și Limba Română, cât și pentru Evaluarea Națională).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.