Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion: 'E un subiect tabu. Este vorba despre 211 procurori și 415 judecători'

Inquam Photos / George Călin
Inquam protest judecatori procurori Curtea de Apel

Stelian Ion a ajuns ministru al Justiției, la negocierile din noua coaliție guvernamentală, și vrea să convingă magistrații să nu mai iasă la pensie, pentru a nu se crea un nou haos în sistem. Conform cifrelor prezentate de Ion, aproape 650 de procurori și judecători îndeplinesc condițiile legale de a ieși la pensie pentru că au 20 de ani vechime.

”Creșterea vârstei de pensionare nu este o viziune de azi, de ieri. E un subiect tabu. Nu se face abrupt, nu se face forțat. Oamenii trebuie să își dorească să rămână în profesie. În foarte scurt, foarte mulți magistrați, și-ar depune demisiile, cei care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este vorba despre 211 procurori și 415 judecători. ”, a explicat Stelian Ion, la Antena 3.

Citește și: Din brațele lui Liviu Dragnea, azi e șefă sub Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR! ‘E o colegă extrem de muncitoare’

Stelian Ion a afirmat, întrebat dacă ar trebui mărită vârsta în ceea ce priveşte infracţiunile săvărşite împotriva minorilor în Codul penal, că legislaţia nu poate fi schimbată după ureche, ci în urma unei analize.„ Punctual să vă spun acum că ar fi potrivită o astfel de modificare, cu cât ar trebui să se modifice acel plafon de vârstă a minorului, nu pot să spun acum pe genunchi”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Veţi iniţia modificare coduri penale pe anumite infracţiuni? Abuzul asupra minorilor, modificare făcută de dvs. Ar trebui modificată creşterea vârstei minorului în legislaţie?

Citește și: Marian Godină se revoltă împotriva Guvernului Cîțu: ‘Cu siguranță, polițiștii ar fi cei care l-am merita mult mai mult’

„Dacă vorbim de minori, vorbim de trafic de persoane, de minori, unde suntem pe locuri fruntaşe, din păcate. Legislaţia nu se schimbă după ureche, ci în urma unor analize. Să punem în acord cu directivele europene şi cu CCR şi să închidem subiectul. În plus faţă de această armonizare mai e nevoie de o evaluare a codurilor, penal, de procedură penală, chiar şi procedură civilă, astfel încât să facem acele modificări pentru tragerea rapidă la răspundere a celor care comit infracţiuni şi recuperarea prejudiciilor. Sunt multe modificări de făcut. Punctual să vă spun acum că ar fi potrivită o astfel de modificare, cu cât ar trebui să se modifice acel plafon de vârstă al minorului, nu pot să spun acum pe genunchi”, a declarat Stelian Ion, întrebat la Antena 3 dacă ar trebui modificată în sensul creşterii vârstei minorului asupra căruia au fost comise infracţiuni.

Chestionat care ar fi soluţia pentru ca durata proceselor civile să fie mai mică, având în vedere că judecarea lor durează 3 - 4 ani, ministrul Justiţiei a răspuns: „Dacă ar fi intrat în vigoare dispoziţiile adoptate în 2018, acela cu completurile de 2 judecători în loc de 3, aveam şi mai mari probleme şi blocaje. Măsurile ar trebui luate concomitent”.

Citește și: Florin Cîţu reacţionează la decizia CCR! Toți pensionarii sunt vizați

„Pe de o parte este nevoie de mărirea numărului de judecători. Pe de altă parte, dacă rezolvăm problema aceasta de împrospătare a corpului magistraţilor, pe cealaltă parte e problema pensionărilor”, a completat Ion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.