Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Tănase, analiză DURĂ, după marea nuntă de la Palatul Snagov: Parcă am revăzut filmul Nașul

Stelian Tanase

Analistul politic Stelian Tănase consideră că nunta fiului lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, de la Palatul Snagov, îi aduce aminte de scena de debut din filmul ”Nașul”, atunci când Don Corleone primește toată crema lumii interlope să-și arate respectul față de cel mai important lider.

Citește și: ȘOC la cununia civilă a lui Valentin Dragnea: Cine A LIPSIT de la eveniment

”Nunta care a avut loc aseară de la palatul princepelui Nicolae de la Snagov (evenimentul monden nr 1 al acestui an) mi-a amintit secvențele de început ale filmului Nașul (seria l) de Francis Ford Coppola cu Marlon Brando in rolul principal. O lume periferică prinsă în ceasul strălucirii ei maxime reunit cu prilejul unei nunți. O lume de succes, plină de bani. Acolo e lumea interlopă, cu un mare deficit de educatie, (mai nimeni nu stie sa poarte papillon-ul si tocuri de 11). Regula aici este – are dreptate cel mai tare, e o junglă urbană. Un clan – Corleone – care are in centrul ei un god-father-nașul. De el depind toate favorurile și nenorocirile.

Unde putea sa-si facă nunta un parvenit care se idenfica cu sistemul decît în palatul principelui Nicolae de la Snagov. Unde au fost gazduiti printi, minisitri, șefi de state, inclusiv Gheorghiu Dej si Ceausescu ca si marele inaintas, Ion Iliescu. Noua aristocratie( marile familii) vrea sa isi probeze rangul. Eroul nu este tatăl, ci fiul, o beizadea. Tatal este fiul unui șef de post, milițian dintr-un sat sărac din Teleorman. El, un parvenit. În rolul principal – nașul politicii românești din ultimii ani, capo di tutit capi, Liviu Dragnea.

Peisajul uman a fost foarte asemănător cu cel din film. Intîi s-a observat opulența. Fiecare etalează la purtător ce averi a adunat pînă acum. Este o lume cu bani foarte mulți. Întii avem o cohortă de mașini de lux ultimul tip. Apoi un escadron de bodygarzi care fac filtru sa nu intre prostimea. Haine de firmă, doamnele în mare ținută – în rochii de seară, pantofii supraînălțați pe tocuri. Țopenie, maneliști, tîrlă multă și bijuterii scumpe. Asa arata coloan d emasini, prin parbrize. Muzică a fost cîtă poftești, dansul ca la carte. Mesele supra-încărcate cu bunătăți, icre, șampanie, somon fume, fructe exotice cum se cade la asemenea ocazii. Tata socru (Marlon Brando și Liviu Dragnea) este fericit.

dragnea 2Ritualul unei nunți este cam același peste tot în lumea creștină. Diferența o face clientela. Cine umple mesele, cine se fîțîie pe ringul de dans, de coatele cui te freci. Apoi vin și darurile, care mai de care. La Snagov a văzut o lume așa-zis normală, onestă. S-ar zice elita, politicieni de vîrf. Pe ăștia ai grijă să nu-i întrebi cum au făcut averile pe care le dețin in anno domini 2108. Se vorbeste despre coruptie, rapt, spolieri, și mai ales boticul în robinetul statului român, adică în buget. În film – avem Mafia. Clanul Corleone patronat de crudul Naș căruia mulți îi pupă mîna. Au venit să fie aproape de patron la acest eveniment unic – Nașul își mărită fiica. În fundal se perfectează alianțe, se hotărăsc lovituri, se tocmesc afaceri, se țes intrigi și comploturi, se face politică multă.

Cele două grupuri – din film și din realitate – seamănă izbitor. Interlopii americani din anii 50 si comesenii din palatul de la Snagov. Sunt de fapt aceeași lume de origine periferică. Asemănările nu sunt deloc superficiale. Lumea românească este o lume de clanuri. Ele formează structura, osatura societății, nu instituțiile prevăzute de lege. Regulile le fac cumetriile, clientelismul, rudele, complicitățile de afaceri, consătenitatea. Famiglia!

Altă obervație – ce lux cinic și sfidător etalează acești așa-zisi politicieni, avînd în vedere că reprezintă cea mai săracă parte a României – lumpenii, țăranii, pensionarii, zilierii, cei fără meserii, analfabeții, pe cei care trăiesc din ajutoare sociale. E un contrast și o teribilă ironie a sorții. La o socoteala s-a putea sa aflăm că un meniu a costat ieri la Snagov mai mult decît pensia pe un an a amărîtului votant din Teleorman.

Așadar, în rolul lui Marlon Brando – Liviu Dragnea. Dacă acolo era un film, în România totul se petrece în realitate. Să nu zică nimeni că nu avem și noi „faliții” noștri! Onoarea noastră a fost salvată. Thanks Daddy.”, scrie Stelian Tănase, pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.