DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'România. Album de istorie comunistă. 1948-1989', de Călin Hentea

Pexels.com
carte citit

„Volumul este construit foarte prietenos pentru viitorul cititor: în primul rând, este alcătuit din două mari blocuri, dedicate fiecare celor doi conducători comunişti ai partidului unic, adică Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu”. (Adrian Cioroianu), așa își începe Stelian Țurlea prezentarea în Mediafax.

Relatăm mai jos analiza lui Stelian Țurlea.

Călin Hentea este probabil cel mai cunoscut publicist și istoric român al propagandei. A trecut în rezervă din Ministerul Apărării Naționale în 2008, cu gradul de colonel. A fost jurnalist militar, specialist în operații psihologice și a participat la mai multe misiuni internaționale în Albania, Kosovo, Afganistan. A publicat vreo douăzeci volume de autor dedicate teoriei și istoriei propagandei, de istorie militară română și memorialistică la edituri din România și SUA, printre care Enciclopedia propagandei românești.

Recent a recidivat cu un album surprinzător.

„Acest album – scrie autorul - este, de fapt, un volum de istorie a propagandei comuniste româneşti începând din 1948 până in 1989. Este expunerea unei colecţii personale de mărturii iconografice, îndeobşti cărţi poştale, asupra modului în care comuniştii dejişti şi mai apoi cei ceauşişti s-au privit pe ei înşişi şi lumea din jurul lor. Totul se bazează pe imagini provenind chiar din epoca respectivă, în faţa cărora cuvintele sunt adesea insuficiente, pentru că - nu-i aşa? - o imagine poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. Mai ales în vremurile actuale, când oamenilor abia dacă le mai rămâne o clipă liberă să parcurgă câteva headline-uri explozive sau să zapeze după nişte secvenţe video, pentru a-şi face o idee despre un subiect anume. Chiar şi un trailer sau şapoul unui articol de revistă li se pare unora prea lung, darămite să parcurgă o carte stufoasă şi doctă de istorie. Totuşi, adăugarea unor repere cronologice relevante ni s-a părut necesară pentru descrierea decorului intern şi internaţional al acelor ani”.

Istoricul Adrian Cioroianu precizează în prefața sa: „Pe o piaţă de început a studiilor de acest gen (dedicate propagandei, analizei instrumentatizării media etc.), în cazul României regimului sovietic/comunist trecut Călin Hentea a fixat câteva borne de cunoaştere. Volumele sale (Propaganda fară frontiere, 2002; Arme care nu ucid, 2004; Imaginile mişcate ale propagandei, 2006; Noile haine ale propagandei, 2008; Enciclopedia propagandei româneşti, 2012; Oamenii propagandei. Mic dicţionar biografic, 2016 etc.) sunt adevărate manuale pentru toţi cei preocupaţi de acest, teoretic, discret (deşi extrem de vizibil!) capitol din Istoria românilor.

În cazul de faţă, Călin Hentea recidivează valorificând un mini-tezaur pe care l-a strâns de-a lungul anilor: este vorba despre propriile sale colecţii de cărţi poştale, ziare, timbre etc., strânse înainte sau după 1990. Nici că se putea o mai potrivită folosire! Volumul rezultat este deopotrivă o bucurie pentru minte şi pentru ochi - chiar dacă, desigur, nu toate episoadele adevărate cuprinse în aceste pagini au fost fericite pentru istoria ţării...”.

Călin Hentea – România. Album de istorie comunistă. 1948-1989. Prefață de Adrian Cioroianu. Editura MEGA. 198 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.