Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ Adevărul despre `afacerile cu statul`:Păi da' no-i face afacere cu statu'!Se fură la stat, nebunule!Doar nu vrei să faci afaceri cu statul,să ciordim

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

`Combinatorul` regelui duty-free-urilor din România, Dumitru Cristian Bălan, vorbește liber cu unul dintre martorii DNA care documenta activitatea de traficare a influenței la vârful puterii pentru prelungirea favorabilă a contractelor unor firme cu CNAB, și afirmă non-șalant că nu este loc de afaceri oneste cu statul român ci doar „de furat„ sau de „ciordit„
Discuția este mai amplă dar STIRIPESURSE va prezenta pasajele elocvente ale atitudinii patronului spațiilor de servicii din aeroporturi și a „omului de atac„ al acestuia.

Preambul - Protagoniști - Dosarul

Fostul director general al CNAB, George Alexandru Ivan, presupușii traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design și Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni, au fost plasați miercuri de Tribunal în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Cei patru sunt acuzați de DNA în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Învățămintele „combinatorului„ predate martorului DNA

În data de 17.11.2022, notează procurorul de caz în ordonanța de punere sub acuzare a celor patru, a avut loc o întâlnire între martorul HARDAN SAADEH cu Ivan George Alexandru, Lăscuț Cătălin și Bălan Cristian Dumitru, din conținutul căreia, rezultă în esență, următoarele:

„-Bălan Cristian Dumitru apreciază afacerile cu statul ca fiind oportunități de „furat” iar nu relații comerciale oneste;

-Bălan Cristian garantează prelungirea pe un an a contractului, în varianta de prelungire pe 6 luni + alte 6 luni dacă nu se finalizează procedura de atribuire;

-Bălan Cristian Dumitru afirmă că principalul opozant al prelungirii contractelor pe un an este secretarul de stat Bogdan Mândrescu

-Lăscuț Cătălin precizează că are o promisiune de prelungire pe doi ani a contractului, prin emiterea unei notificări la ministrul transporturilor, la care să anexeze mai multe înscrisuri favorabile prelungirii pe o durată de doi ani a contractului, urmând a afla în câteva zile dacă se concretizează;

-Bălan Cristian Dumitru garantează pe finalul discuției interlocutorilor prelungirea pe 1 an a contractelor în legătură cu care pretinsese anterior banii”.

Acesta a transcris în documentul de aproape 400 de pagini și stenograma integrală a acestei discuții, în debutul căreia Bălan explică faptul că afacerile cu statul român reprezintă în realitate furturi organizate.

Scurtă lecție despre furt la stat

„,(...)LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Cu-ale noastre ce facem?

HARDAN SAADEH: Nu, m-a rugat cineva, nu știu despre ce e vorba da' îți spun.

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Dă-ncoa, dacă e ceva de furat ...fluieră...!

IVAN GEORGE ALEXANDR U:... râde...

HARDAN SAADEH: De furat...

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Păi da' no-i face afacere cu statu'! Se fură la stat, nebunule! Doar nu vrei să faci afaceri cu statul, să ciordim! Bă, cu-ale noastre, poziția-i așa! Deci, din ce știu io, că abia am venit si-am discutat, o să fie pe un an, scoate procedura acuma care...acuma să hotărâm toti, ce se-ntâmplă cu procedura asta, cu consultantu'...Insistă, ăsta, cum îl cheamă, Mândrescu, nu știu ce ...(expresie trivială)... mea, are ăsta frate! Deci, insistă să vă facă 3 luni, 6 luni maxim! Si cu specificația că după 6 luni, încă 6, dacă nu se-ntâmplă procedura!

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Mda!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Asta e ce-i acum!

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Mda!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Din ce știu io!

HARDAN SAADEH:... (neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Deci garantat un an! Deci îți spune pe 6 luni și scrie clar acolo că dacă nu se termină procedura, că alea...

HARDAN SAADEH: A, 6 plus 6!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: ...încă 6 luni!

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Mda!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Garantat! Tu ai zis c-ai vorbit cu cineva de doi ani...io nu știu, nu pot...

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Am o, am o...promisiune dar...

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU:...dacă-i așa, nu-i a mea.

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: O să știu...

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Nu, dacă-i...

LĂSCUȚ CĂTĂLIN:...concret până luni, că nu vreau să-ncurc pe nimeni!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Auzi?! Păi nu, n-ai ce să-ncurci.

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Păi aia zic!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Dacă-i așa, nu-i a mea!

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da, da!

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU: Io spun ce-am discutat!

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da!”, discutau cei trei protagoniști cu martorul cheie al DNA.

STIRIPESURSE va prezenta în perioada următoare, în integralitate, culisele acestui mega-dosar, care a dus la stoparea oferirii unor mite record în istoria luptei anticorupție din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.