Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stenograme explozive | Putin făcea jocurile la Chișinău. Discuție Dodon-Plahotniuc: Putin în față mi-a zis - 'sub garanția mea personală'

agora.md
putin dodon

Procuratura Anticorupție de la Chișinău a anunțat joi, 6 octombrie, trimiterea în judecată a fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, acuzat de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, ambele săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Vezi și: Fostul președinte Igor Dodon, trimis în judecată: Ar fi primit ilegal bani de la Plahotniuc, în schimbul închiderii unor dosare penale în Rusia

Potriivt unor surse judiciare, în dosarul trimis la instanță există numeroase probe, de la înregistrări audio/video cu Dodon și Plahotniuc (oligarhul fugar, conducătorul de facto al Partidului Democrat din Moldova), la declarații de martori. Procurorii au avut la dispoziție și o înregistrare audio-video din iunie 2019, cu negocierile dintre Dodon și Plahotniuc, o parte dintre ele apărute și în spațiul public. Fostul președinte al Republicii Moldova, în funcție la momentul respectiv, negocia formarea unui guvern PSRM-PDM, însă în realitate negocierile erau mult mai ample. La pachet intra și o finanțare de milioane de lei moldovenești și rezolvarea, cu ajutorul lui Vladimir Putin, a unor dosare penale instrumentate de procurorii din Rusia, în care era vizat Plahotniuc.

Înregistrările erau stocate pe un dispozitiv USB, fiind filmate din unghiuri diferite. Potrivit înregistrărilor audio cu sunet examinate de procurori, sunt reflectate în mod obiectiv circumstanțele care au avut loc între Dodon Igor, Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, omul lui Plahotniuc.

Potrivit surselor judiciare, procurorii arată că Dodon Igor, având intenția criminală de a pretinde bani și avantaje, în interese personal și în interesul partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldvoa”, acționând în calitate de Președinte al Republicii Moldova, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în ziua de vineri, 07.06.2019, i-a comunicat lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei faptul că „Rușii, care-s gata să vă primească săptămâna viitoare la Putin și să scoată toată problema. Putin în față mi-a zis – ”под моей личной гарантией” (sub garanția mea personală, n.r.), la care Plahotniuc Vladimir i-a răspuns lui Dodon Igor că „Nu poate să mă invite el încolo, atîta timp cît eu am dosare acolo”, iar Dodon Igor a acționat prin a-i spune lui Plahotniuc Vladimir că „Eu Vă spun ce mi-a spus Putin mie în ochi ieri, eu n-am motiv să nu-l cred pe Putin. ”Игорь, передай Плохотнюку, что я приглашаю на следующей недели, с тобой, в двоём, что-бы мы сели, обсудили, как мы двигаемся дальше. И пусть не боится. Под моей личной гарантией.”.

În continuare, Dodon Igor, auzind declarațiile lui Plahotniuc Vladimir referitor la aceea că „Și o să vină și o să beie ceai cafea le dăm la toți cum sînt, îî o întrebare nu că aș ... vedem noi să întreb prin ambasador ori direct, au ei vrio soluție cu dosarele.. asta-i a mea, de acord că e a mea, dar pe mine mă interesează, au o soluție ei cu dosarele fără a veni eu încolo? De ce, pentru că eu cu dosare în Moscova, nu mă pot duce”, Dodon Igor,  i-a susținut lui Plahotniuc Vladimir că „O să încerc nu știu dacă ar avea vrio... Eu am să încerc dar ceia ce mi-a spus mie și Kozac și Putin la întrevedere ,,vapros reșaem esli budet coaliția, esli budet dvijenie mî vapros reșaem”.

În continuare, Dodon Igor, acționând spre realziarea intențiilor criminale i s-a adresat lui Plahotniuc Vladimir, prin înaintarea pretenției referitoare la „Finanțarea partidului (cuvinte neclare) ... care eu..  interzis Putin...  mi-a zis  pînă ce nu-i o neclaritate de la întîi aprilie ei nu mai dau nimica, și îl întrteb pe Kozak  eu: ,,u menia dalghi za dva meseța na partiiu i tac dalșe .... nu vi vhodite vo vlasti, pusti Vlad daeot, eu zic ea shto doljen prositi u Plahotniuca, on govorit: net ea emu scaju”, la care Plahotniuc Vladimir, i-a comunicat lui Dodon Igor prin menționarea sintagmei: „Kozak? Mie să-mi spună? Să vă dau pentru PSRM?”, iar Dodon Igor, a acționat prin aceea că „Da. Pentru întreținere, o zis- nu harașo”.

În aceste circumstanțe a intervenit Iaralov Serghei, care a menționat  „Igor Nicolaevici”, la care Dodon Igor, a acționat prin comunicarea faptului că „La noi cîte 600-700 pe lună... 800 – milion v meseaț”.

Urmare acestor acțiuni și pretinderi a lui Dodon Igor, de la Plahotniuc Vladimir, a intervenit cu întrebrea Iaralov Serghei către Dodon Igor și anume „800-? milion dolarov v meseaț?”, la care Dodon Igor a acționat prin aceea că a declarat lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei că „Noi doar am vorbit cu dumneavoastră despre ceva, acela o să meragă la deservirea partidului, încercăm să majorăm de la 700-800 pînă la unu pe lună ca eu să întrețin partidul”.

Tot el, Dodon Igor, în aceleași circumstanțe, acționând potrivit procurorilor cu intenție infracțională a comunicat lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei: Hai să ne uităm repede cu agenda pentru că, eu cred că noi ar fi bine să ne ținem de agendă, care am pregătit-o, la ora 14:00  trebu semnăm acordu”.

Dodon Igor îl întreabă pe Plahotniuc Vladimir dacă „Semnarea acordului dintre mine și Dumneavoastră  la oara 14:00 e posibil?”. În cadrul acestor acțiuni, Plahotniuc Vladimir, menționează că „Încă odată, semnarea, dacă o să ne înțelegem, eu pot să am multe propuneri aișea și schimbări să fac, sau nu mai am libertate?”, la care Dodon Igor, acționează prin faptul că i se adresează lui Plahotniuc Vladimir, menționându-i că „Atunci  eu,  dacă  Dumneavoastră vreți să schimbați ceva... Eu trebu să mă consult cu Moscova și așa se întinde pînă mâine.

Mai mult, Dodon Igor, îl întreabă pe Plahotniuc Vladimir: „Eu cînd încep consultările cu fracțiunile pentru candidatura. Nie îmi trebu candidatura, amu, eu trebu să scriu scrisori să spun, здесь констуционое положение я должен начать на кокомто этапе консультации с фракциями по поводу выдвижения кандидатуры на пост премьера...”.

Dodon Igor acționează prin adresarea către Plahotniuc Vladimir și Iarlalov Serghei cu solicitarea „Apoi întroduceți în acord și vii cu acordul la noi, da eu vă rog foarte mult poate reușiți într-o oră”.

Potrivit procurorilor, Dodon, prin acțiunile sale, a comis coruperea pasivă manifestată prin pretinderea și acceptarea de bunuri și avantaje de la Plahotniuc, care a creat și împreună cu Iaralov Serghei conduceau organizația criminală „Plahotiuc”. Potrivit unor surse diciare, situația este confirmată și prin alte mijloace materaile de probă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.