Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stephen Wilhite, creatorul formatului digital GIF, a murit la vârsta de 74 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Informaticianul american Stephen E. Wilhite, care a creat formatul digital GIF (Graphics Interchange Format) în anul 1987, a murit la vârsta de 74 de ani, a anunţat joi site-ul revistei People.

Potrivit necrologului său, Stephen E. Wilhite, recompensat cu Webby Award pentru întreaga carieră în 2013 şi fost director al departamentului de arhitectură informatică în cadrul companiei America Online, a murit pe 14 martie.

Soţia lui a declarat pentru postul public de radio din Statele Unite, NPR, că Stephen E. Wilhite a murit din cauza unor complicaţii medicale provocate de COVID-19 într-un spital situat în proximitatea locuinţei lor din Milford, un oraş din statul Ohio, potrivit Agerpres.

Stephen E. Wilhite a lucrat ca cercetător în ştiinţe informatice pentru compania CompuServe în anii 1980. În acea perioadă, în 1987, el a creat Graphics Interchange Format (GIF), un format digital utilizat de atunci pe scară largă ca o formă de comunicare prin care sunt expediate glume, mesaje şi răspunsuri pe serviciile de mesagerie online.

Iniţial, compania CompuServe a folosit acest format pentru a distribui "grafice de înaltă calitate şi cu rezoluţie înaltă", în culori, într-o perioadă în care internetul nu funcţiona cu aceeaşi viteză pe care o are în zilele noastre.

Kathaleen, soţia informaticianului american, a dezvăluit pentru The Verge că soţul ei a inventat formatul GIF "de unul singur".

"L-a creat acasă şi l-a dus la birou după ce l-a perfecţionat. Mai întâi crea totul în mintea lui, într-un cadru privat, apoi mergea la sediul firmei şi programa totul pe computer", a declarat ea.

În plus faţă de pasiunea lui pentru tehnologie, Stephen E. Wilhite era pasionat de camping şi de călătorii. După ce a suferit un accident vascular cerebral, s-a pensionat de la compania America Online la începutul anilor 2000, potrivit cotidianului The New York Times.

În 2013, după ce a fost recompensat cu Webby Award pentru întreaga carieră şi pentru contribuţiile aduse culturii online, Stephen E. Wilhite a dezvăluit pentru acelaşi cotidian newyorkez că primul GIF pe care l-a creat era o imagine cu un avion şi că GIF-ul lui preferat era o creaţie a sa din anul 1996, denumită "dancing baby" ("bebeluşul dansator").

În acelaşi interviu, el a pus capăt şi unei dispute care viza pronunţia termenului GIF: "Dicţionarul Oxford al Limbii Engleze acceptă ambele pronunţii ("ghif" şi "gif" - n.r.). Ambele sunt greşite. Acolo e un 'g' moale, ar trebui să se pronunţe 'jif'. Sfârşitul poveştii".

Informaticianul american a avut cu soţia lui un fiu biologic, David, şi patru copii vitregi - Rick Groves, Robin Landrum, Renee Bennett şi Rebecca Boaz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.