DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, condamnat la închisoare - A sfidat ancheta privind asaltul de la Capitoliu

Business Insider
Steve Bannon

Fostul principal consilier al lui Trump la Casa Albă, Steve Bannon, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare pentru că a sfidat o citație din cadrul anchetei Congresului privind revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, anunță CNBC.

De asemenea, un judecător districtual din SUA l-a amendat pe Bannon cu 6.500 de dolari. Dar a decis că Bannon nu va trebui să execute pedeapsa până când nu se va judeca și apelul.

Atât pedeapsa cu închisoarea, cât și amenda au fost mai mici decât sentința recomandată de procurorii federali.

Procedura îl face pe Bannon una dintre cele mai importante personalități care au fost condamnate la închisoare pentru acuzații legate de insurecție.

Procurorii doreau ca instanța să îl condamne pe Bannon la șase luni de închisoare - limita superioară a intervalului prevăzut în ghidul federal de condamnare - și la o amendă maximă de 200.000 de dolari.

Figură a presei de dreapta și fost aliat apropiat al fostului președinte Donald Trump, Bannon "a acționat în mod constant cu rea credință" în timp ce încerca să împiedice ancheta comisiei speciale a Camerei Reprezentanților, au susținut procurorii.

Bannon ceruse judecătorului federal Carl Nichols o pedeapsă de probațiune. Avocații săi au susținut, de asemenea, că instanța ar trebui să amâne orice sentință impusă până când o curte de apel ar putea audia cazul.

Dar Nichols a decis în timpul audierii pentru pronunțarea sentinței că statutul penal îi cere să îl condamne pe Bannon la cel puțin o lună de închisoare.

Judecătorul a fost, de asemenea, de acord cu procurorii că Bannon "nu și-a exprimat remușcările și a atacat comisia specială la fiecare pas".

Bannon a refuzat să vorbească în nume propriu atunci când i s-a dat ocazia, spunându-i judecătorului: "Avocații mei au vorbit în numele meu, onorată instanță".

Sentința lui Bannon a fost pronunțată la un an de când Camera a votat pentru a-l acuza de sfidarea Congresului pentru că a refuzat să se conformeze unei citații a unui comitet restrâns al Camerei pentru documente și mărturii. Bannon a fost pus sub acuzare în noiembrie pentru două capete de acuzare și condamnat în urma unui proces federal în iulie.

Avocatul lui Bannon a susținut că citația ar încălca privilegiul executiv al lui Trump, puterea prezidențială de a nu face publice anumite informații.

Dar Bannon a schimbat cursul cu câteva zile înainte de proces, spunând că este dispus să depună mărturie pentru că Trump a fost de acord să renunțe la cererea sa de privilegiu executiv.

Procurorii au numit acest lucru o manevră. Într-un dosar depus luni la tribunal, aceștia au scris că, după ce manevra lui Bannon nu a reușit să întârzie procesul, "nu a mai făcut nicio încercare de a se conforma citației - continuând până în prezent".

Avocații lui Bannon au argumentat în parte că Bannon ar trebui să primească o sentință ușoară, deoarece acesta nu a făcut decât să urmeze sfatul avocatului său atunci când a sfidat citația comisiei.

"Faptele din acest caz arată că comportamentul domnului Bannon s-a bazat pe încrederea de bună credință în sfatul avocatului său", au scris avocații acuzatului într-un document depus în instanță săptămâna aceasta.

Dar procurorii Departamentului de Justiție au declarat că Bannon "a urmărit o strategie de rea-credință de sfidare și dispreț" din "momentul" în care a primit citația.

"O persoană nu ar fi putut da dovadă de un dispreț mai mare decât a făcut-o acuzatul prin sfidarea sa față de citația Comitetului", au declarat ei în fața instanței.

"Protestatarii care au invadat Capitoliul pe 6 ianuarie 2021 nu au atacat doar o clădire - au atacat statul de drept pe care a fost construită această țară și prin care ea rezistă. Prin ignorarea citației și a autorității Comisiei speciale, pârâtul a exacerbat acest asalt", se arată în memoriul lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.